Karin Wildt-Persson, Lennie Malmgren, Frida Lindberg och Jessica Palmlund samåker från Kristianstad till sina jobb på IKEA i Älmhult. Totalt är det 1250 skåningar som pendlar dit. Foto: Rickard Sturesson/Sveriges Radio
Kristianstad

Över tusen pendlar till Älmhult

Pendlare: ”Jag flyttade till Åhus och utökade pendlingen”
1:11 min

Varje dag pendlar massor med Skåningar till södra Småland och Älmhult. Jobbpendlarna ska nästan uteslutande till IKEA som har omkring 1250 anställda som bor i Skåne.

Runt 1250 skåningar jobbar idag på något av de fjorton bolagen i Älmhult med kopplingar till IKEA. Det gör faktiskt möbeljätten till en av de största privata arbetsgivarna för skåningarna.

En av pendlarna är Jessica Palmlund som bor i Åhus och som pendlat upp till Småland i snart 7 år:

– Jag hade blivande sambo i Kristianstad och började sommarjobba i Älmhult. Sedan så har jag blivit kvar där och sedan har jag flyttat till Åhus så då har jag utökat pendlingen lite.

På Region Skåne lista över de största arbetsgivarna ligger Sjöbo kommun på 25:e plats med 1 375 anställda. Då ska man inte glömma att IKEA även har verksamhet i både Malmö och Helsingborg som inte är inräknade i de 1250.

Allt mer verkar också politikerna i Skåne se den stora arbetsmarknaden i Älmhult. Det berättar Thomas Carlzon, VD för IKEA AB, moderbolaget i Sverige:

– Det har väl börjat det senaste året som vi fått väldigt bra relationer med nordöstra Skåne.

Rickard Sturesson
rickard.sturesson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".