Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Växjö

Martin Edberg (S) vill säga upp avtalet med ISS

"Det finns en person med det namnet"
1:41 min

– Vi i kommunen har anlitat ett företag som har en personalpolicy som jag inte kan stå för, säger Martin Edberg (S) tf ordförande i skol- och barnomsorgsnämnden i Växjö som var den nämnd som beslutade om att lägga ut städet på skolorna på entreprenad.

Men efter P4 Kronobergs granskning av ISS vill han undersöka möjligheten att säga upp avtalet med företaget.

Efter att Martin Edberg hört kvinnornas berätelser om sin arbetssituation på ISS och uppgifterna om att de använder sig av påhittade personer för att skapa vikariat istället för att fastanställa vill han göra något åt kommunens kontrakt med företaget.

– Jag tycker att vi har sett så mycket brister i både levererande av kvalitet och i de historier som kommit fram kring den personal som vistats och arbetat i våra lokaler, säger han och tänker omedelbart ta upp frågan i nämnden om att prova det juridiskt att bryta avtalet med ISS.

Men städföretaget ISS tillbakavisar uppgifterna om att företaget skulle ha gett städerskan Darinee Kerdkul ett påhittat vikariat för att slippa anställa henne. Men företaget ger inte P4 Kronoberg möjlighet att dubbelkolla faktan.

Som vi tidigare berättat hade Darinée Kerdkul städat hos ISS i två år på olika månadsvisa anställningar när hon fick ett föräldravikariat. Men när hennes man Göran Johansson frågade vem Darinee vikarierade för, sade hennes chef att personen var påhittad.

Christer Ekeholm, kommunikationschef på ISS, insisterar på att personen på kontraktet varit anställd och vikariatet därmed riktigt. P4 Kronoberg har kollat upp om det fanns några föräldralediga personer i länet med det namnet vid den tiden - men utan att hitta någon.

– Vi hade en person med det namnet anställd, som först var föräldraledig och sedan var hemma med vårdnadsbidrag, säger Christer Ekeholm.

Du sa tidigare att hon bodde i Växjö. Vi har ringt alla med det namnet som bor i Växjö och ingen av dem säger att de har jobbat hos er. Vilken stad bor hon i?

– Vi lämnar inte ut uppgifter om anställda. Vi intygar att det finns en person som har det här namnet som har varit anställd av ISS, det är ingenting konstigt.

Men varför skulle Darinées Kerdkuls man i så fall fått det svaret?

Det kan jag inte spekulera i. Det finns ingen vinning i det, säger Christer Ekelund.

Christer Ekelund skriver senare i ett mejl: "Vår huvudlinje är att vi inte kommenterar enskilda personalärenden som att t ex redogöra för skälen till att en anställning upphör. Det är av respekt för den anställde men också för övriga inblandade som kan vara kunder, myndigheter eller annan ISS-personal."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".