1 av 2
Rado Kottan vill inte att fritidsgården ska läggas ned. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio
2 av 2
Ferench Warga, ungdomskonsulent i Alvesta. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio
Alvesta

Besparingar kan slå hårt mot unga

"Om det inte finns blir det tråkigt"
1:24 min

Nedlagda fritidsgårdar, en avveckling av musikskolan och färre bibliotek. Det kan bli konsekvenserna när politikerna i Alvesta kommun nu ska spara pengar.

Men att lägga ner någon av fritidsgårdarna till exempel vore mycket dåligt för alla ungdomar, det säger 16-åriga Sara Achek och 14-årige Rado Kottan som båda går på Grönkullaskolan i Alvesta.

– Det är ju där de hänger och umgås med varandra och det är bra att de får träffa vuxna också, säger Sara.

– Vi spelar biljard, pratar, har roligt och vi gör armband och allt möjligt. Om det inte finns blir det tråkigt, många kommer inte att tycka om det, säger Rado.

Flera verksamheter som rör barn och ungdomar finns med i det förslag till besparingar som tjänstemännen i Alvesta kommun nu tagit fram på uppdrag av politikerna i kommunstyrelsen.

Det handlar till exempel om en avveckling av musikskolan, att stänga fritidsgårdar och biblioteksfilialer och också om att ge färre gymnasieungdomar sommarjobb.

På tisdag i nästa vecka ska förslaget presenteras för kommunstyrelsen och mycket återstår innan det blir ett beslut.

Men Ferench Warga som jobbar som ungdomskonsulent i Alvesta tycker att det här är helt fel väg att gå.

– Jag tycker att det är skandalöst att över huvud taget föreslå sådant som drabbar ungdomar. Både kriminalitet, droger och integration försämras.

Vart ska de ta pengarna då?

– Det finns ju säkert pengar att spara på andra håll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".