Växjö

Polisman kan ha jobbet kvar efter våldsam polisjakt

1:44 min

Om den polisman som är åtalad för tjänstefel efter en våldsam biljakt i Växjö fälls i Högsta domstolen kan han ändå få behålla jobbet.

– Vi har gjort den bedömningen att han kan jobba kvar men med anpassade arbetsuppgifter, säger Mats Lagerblad, operativ chef på Kronobergspolisen.

Det är i ett yttrande till Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd som Kronobergspolisen skriver att polismannen kan behålla sitt arbete, men med anpassade arbetsuppgifter.

Polismannen har åtalats för tjänstefel efter en biljakt där han jagat en motorcyklist som inte stannat när han blev uppmanad. Biljakten som ägde rum en kväll i augusti 2009 går bland annat förbi en skola och in på campusområdet. Polismannen försökte vid två tillfällen preja motorcykeln utan att vakthavande befäl gett klartecken och när han fick order från vakthavande befäl att avbryta lät han avståndet till motorcykeln minska och slog av blåljusen, men fortsatte följa efter. Jakten slutade med att motorcykelföraren körde av vägen och skadades allvarligt.

I tingsrätten dömdes polismannen för tjänstefel, men hovrätten ansåg att regelverket gav utrymme för tolkning och de fel som begåtts var ringa. Inom kort kommer Högsta domstolen med ett avgörande.

Efter att Högsta domstolen avkunnat sin dom blir det alltså Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd som ska ta ställning till eventuella arbetsrättsliga åtgärder. Om polismannen frias kan han ändå få ett löneavdrag eller en varning. Fälls han däremot har ansvarsnämnden att ta ställning till om han ska behålla jobbet. Och Polismyndigheten i Kronoberg har alltså yttrat sig om att de anser att han kan ha jobbet kvar, men med anpassade arbetsuppgifter.

– Det är den samlade bedömningen vi har gjort, säger Mats Lagerblad.

Polismannen har tidigare varit misstänkt för att ha slagit sönder bilrutan för en 80-årig man som inte stannade tillräckligt snabbt vid en poliskontroll. I det fallet lade åklagare ned förundersökningen. Och det kommer heller inte att påverka bedömningen av om polismannen få ha jobbet kvar:

– Det är två olika händelser, säger Mats Lagerblad.

Biljakt i Växjö tas upp i HD

#link=338487#i Växjö där polisen jagade en motorcykelist tas nu upp av Högsta domstolen. Motorcykelföraren körde i diket och fick allvarliga skador och polisen dömdes för tjänstefel av tingsrätten, men friades i hovrätten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista