1 av 2
Mats Johnsson. Foto: Karin Erntsson/Sveriges Radio
2 av 2
Ny kommunpolitisk samverkan i Alvesta. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio
Alvesta

Mats Johnsson (M): "Det kunde inte fortsätta såhär"

"Mitt besparingsförslag kallades bla-ha"
1:59 min

Socaldemokraterna sa blankt nej till Mats Johnssons (M) sparförslag. Det var droppen för samarbetet.

– Det finns ett antal skäl till det här, men det viktigaste var när jag la fram ett besparingsförlag och det kallas bla-ha - då märkte jag att såhär kan det inte fortsätta, säger det moderata kommunalrådet Mats Johnsson.

I dag meddelande kommunpolitikerna i Alvesta att Moderaterna bryter det samarbete som de tidigare haft med Socialdemokraterna. Istället samarbetar nu Moderaterna med Folkpartiet, Kristdemokraterna, Alvesta Alternativet och Vänsterpartiet.

– Vi har gjort något som är väldigt unikt för Alvesta kommun. Vi har gått från minoritet till en stark politisk majoritet. Det innebär att man på ett lättare sätt kan arbeta sig fram till starkare lösningar för Alvesta kommun, säger det moderata kommunalrådet Mats Johnsson.

Bakgrunden ligger i att det efter kommunvalet 2010 stod klart att det inte skulle kunna bli ett majoritetsstyre i Alvesta kommun. För att klara av viktiga politiska frågor krävdes någon form av kommunpolitiskt samarbete mellan partierna. I flera avseenden har också detta fungerat i början av mandatperioden, skriver politikerna i ett pressmeddelande. "Men efterhand har det visat sig att partierna står så långt ifrån varandra i några grundläggande värderingar att ett fortsatt samarbete inte längre är möjligt".

Den avgörande frågan har varit hur den politiska hanteringen av den kommunala ekonomiska utvecklingen ska hanteras.

Nu inleder istället Moderaterna samverkan med Alvesta Alternativet, då det visat sig att det mellan dessa partier finns större förutsättningar för en styrande majoritet i Alvesta som är förenlig med värdegrunder i viktiga frågor.

I och med detta förlorar nu Socialdemokraterna i Alvesta flera ordförandeposter i nämnderna och även kommunalrådsposten där Robert Olesen sitter. Den tas i stället över av Alvesta Alternativets Lars-olof Franzén, som Mats Johnsson så sent som för ett par månader sedan hade noll förtroende för.

– Vi har dragit ett streck över det som hände, säger Mats Johnsson.

Lars-Olof Franzén tvekade inte på att gå in i det nya styret i Alvesta.

– Vi var rädda för att det inte skulle hända någonting positivt de sista två åren på den här mandatperioden om vi inte skakade fram ett majoritetsstyre istället, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".