Värdet av värderingar

5:51 min

I veckan som har gått har ni kunnat höra fortsättningen på vår granskning om städbolaget ISS.

Ni har fått träffa Tew som efter att hon berättat att hon måste ta sin man till hjälp för att hinna med sina arbetsuppgifter och hur hon efter det fick en varning och då valde att sluta. Ni har hört om Darinée som fick veta att personen hon skulle vikariera för var påhittad. Påhittad för att företaget skulle kunna ge henne vikariat istället för att fastanställa.

Och det kommer mera. Välkommen till veckans krönika.

Jag har tidigare sagt i en krönika att en av våra främsta uppgifter är att granska makten. Jag fick frågan om varför vi granskar ett företag så hårt som vi gjort med ISS. Låt mig förklara:

ISS Group har omkring 530 000 medarbetare i 50 länder. Det är ett av Sveriges största serviceföretag. I Sverige har de 12000 anställda.

Snacka om makt. ISS har makten över 530 000 människors vardag. Dessutom har många kommuner, därav Växjö kommun köpt in deras tjänster för era pengar. Därför ingår de i den granskning vi dagligen gör av Växjö kommun.

Men denna granskning har så många fler bottnar än det. Tew och Darinée är två av många som jobbat för ISS. Det är två kvinnor som inte är födda i Sverige. De har båda stora brister i språket, men de gör det som det svenska samhället förväntar sig - de jobbar. Men båda har råkat ut för reprimander på grund av att de gjort saker de inte förstått vara fel. De har båda fått erfara att säger man emot så straffas man. Och trots att ISS är ett företag som själva valt att anställa många personer med utländsk bakgrund, så har de inte anpassat sin information och verksamhet så att alla deras medarbetare förstår alla regler.

Men för att verkligen förstå vad ISS står för så gick jag in på deras hemsida för att läsa själv.

Och så här skriver de om sina värderingar:

Våra värderingar kan aldrig ses som enbart vackra ord, de är så mycket mer. Vi skulle inte kunna driva en världsomspännande verksamhet med hundratusen-tals medarbetare med enbart interna regler. Vi måste låta mycket tydliga värderingar styra vårt uppträdande. Våra värderingar är grunden i allt vi gör.

Okej vad är då ISS värderingar? Jag läser vidare:

Ärlighet- vi respekterar

Vår ärlighet går inte att förhandla om. Vi följer lagar och förordningar och respekterar arbetsmarknadens regler. Vi är ärliga mot våra kunder och medarbetare och vi respekterar det som de står för. Ärligheten betyder också att vi argumenterar när vi tycker något är fel.

Jag undrar hur ärligt ISS tycker att det är att säga att de hittar på en person för att kunna skriva vikariatskontrakt för att undvika fastanställningar. Jag undrar hur det visar respekt mot arbetsmarknadens regler. Jag ställer frågan hur ärligt de tycker att det är att inte förklara regler för medarbetare så de förstår vad som är rätt eller fel och jag undrar hur ärligt det är att få medarbetare att skriva under kontrakt som de inte förstår innebörden av.

Jag läser vidare:

Entreprenörskap - vi agerar

Handlingar säger ofta mer än ord. Alla våra medarbetare är skyldiga att agera och förväntas göra det. Vårt arbete innebär att se kundens behov och agera aktivt utifrån det.

Tew såg kundens behov, städningen var inte tillräcklig. Därför tog hon med sin man till arbetet för att han skulle hjälpa henne uppfylla kundens behov. För det fick hon en varning.

Jag läser nästa värdering:

Ansvar - vi bryr oss om

Likgiltighet är omoralisk. Vi tar ansvar för vad vi gör och vem vi gör det för. Vi tar ansvar för leveransen till våra kunder, för våra medarbetare och ägare samt för miljön. Blir något fel rättar vi till det. Alla våra medarbetare tar ett personligt ansvar i det dagliga arbetet för våra kunder.

Darinée var inte likgiltig. Hon sa ifrån när hon tyckte att något var fel. Hon fick inget mer jobb. Tew valde att gå till media och berätta om orsaken till att städningen på skolorna försämrats, hon fick en varning och sa då upp sig för hon ville inte ge er mer problem. Felen som uppkom rättade ISS till genom att straffa sina medarbetare.

Och så sista värderingen som ISS grundar sin verksamhet på:

Kvalitet - vi gör det vi lovar

Vi är professionella och har en passion för kvalitet. Vi levererar det vi lovar. Vi är ett kvalitetsföretag och tänker totalkvalitet i allt vi levererar.

Enligt upphandlingsavtalet så har ISS lovat Växjö kommun att städningen ska vara likvärdig med hur den var tidigare. Det har den inte varit.

Ja detta var värderingarna. Men som jag sagt tidigare, detta handlar inte bara om ISS. Det handlar även om Växjö kommun och vilket ansvar de tar för de företag de väljer att köpa in för diverse tjänster. Har de stirrat sig blinda på den ekonomiska vinsten och inte tänkt tanken kring hur ska personer klara av en lika bra produkt på så mycket färre medel? Har Växjö kommun tagit reda på hur ISS personalpolicy ser ut i verkligheten och inte bara på papper? Och slutligen, har Växjö kommun verkligen inget ansvar för den personal som arbetar i deras lokaler bara för att de är anställda av ett annat företag - ett företag som Växjö kommun köpt in med dina pengar.

Ja den frågan fortsätter vi att granska. Det kommer mer nästa vecka.

Har du åsikter om detta? Du vet att du kan höra av dig så mycket du vill, till mig Elisabeth Anderberg nyhetschef 0470 - 726057

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista