Musica Vitae. Foto: Rickard Hansson
Växjö

Musica Vitae vill ha mer pengar av Växjö kommun

Bo Frank (M): "Det är väldigt väl berett"
1:40 min

Musik i Syd med kammarorkestern Musica Vitae har ekonomiska bekymmer. Och nu vill man ha mer pengar från Växjö kommun.

– På sikt handlar det om orkesterns överlevnad, säger Magnus Gustafsson, chef på Musik i Syd i Växjö.

Problemet är att man har höga fasta kostnader, till exempel i form av löner. Och bidragen som man får från både stat, landsting och kommunen har inte ökat i samma takt som utgifterna.

I december kommer Växjös kulturnämnd ta ställning till extra pengar för Musica Vitae nästa år. Men enligt Växjös kommunalråd Bo Frank (M), är det redan klart att det blir pengar.

– Det är väldigt väl berett, så det skulle förvåna mig mycket om det förslaget inte går igenom, säger han.

Men nu är man rädd att orkestern ska gå i graven om inte politikerna satsar pengar på längre sikt.

Intresset för hela Musik i syd ökar i flera kommuner i länet, berättar Martin Martinsson som är Musik i Syds VD. Och därför behöver man mer pengar för hela verksamheten. Och nu har man allså vänt sig till kommuen för att diskutera framtiden.

– Jag hoppas att anslaget i sin helhet ska öka så att vi kan säkerställa en så forsatt bra utveckling som möjligt i Kronoberg, säger Musik i Syds vd Martin Martinsson.

Räcker det med extra pengar nästa år?

– På lång sikt diskuterar vi andra nivåer, säger han.

Kommunalrådet Bo Frank säger att man i kommunen vill att Musik i Syds VD Martin Martinsson ska diskutera med landstinget hur all kulturverksamhet i kommunen ska finansieras, men för de närmsta åren ser det mörkt ut.

– Var och en som läser tidningarna och ser alla varsel som står som spön i backen inser att inte blir mer skatteintäkter till kommunerna. Därför har vi inte mer att fördela heller, säger Bo Frank.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".