Karin Carlsson från Åryd vid Malmö tingsrätt. Foto: Anders Sipinen
Åryd/Malmö

Mild dom för Ofogs Carlsson

"Förlust för yttrandefriheten"
0:38 min

2008 klättrade Karin Carlsson från Åryd tillsammanse med en kamrat från nätverket Ofog in på vapentillverkaren Aimpoints område i Malmö. I dag dömdes de att betala 68 000 kronor i skadestånd. Det är betydligt mindre än vad Aimpoint krävde.

Företaget hade krävt 355 000 kronor i skadestånd. Enligt Malmö tingsrätt ska de två aktivisterna betala skadestånd för de ökade säkerhetsåtgärder som företaget satte in efter aktionen, men inte för något annat.

Företaget i sin tur, ska betala en del av deras rättegångskostnader. Men Karin Carlsson ser det inte som någon vinst.

– Det är en förlust för yttrandefriheten. Det här är en opionionsyttrande handling som vi redan har tagit vårt straff för 2010. Men det åtminstone en framgång för vår del, även om vi tycker att vi inte skulle betalat något skadestånd överhuvudtaget, säger Karin Carlsson.

Det Karin Carlsson syftar på är en dom där hon tillsammans med en medåtalad dömdes till böter för olaga intrång 2010. Därefter stämde Aimpoint dem.

– Det har pågått i fyra år, så det finns en lättnad i att det är över. Men vi vet inte, det kan fortfarande överklagas, säger hon.

Tycker du att ni har åtstadkommit något med det här?

– Jag är nöjd med vad vi har gjort. Men det jag kan säga är positivt är att jag har fått möjlighet att prata om den svenska vapenexporter och det är tacksam över, säger Karin Carlsson.

Enligt Karin Carlsson kommer hon som det ser ut nu inte att överklaga dagens dom.

Den kraftiga nedprutningen motiveras med att de två aktivisterna inte bar något ansvar för att nätverket på sin hemsida i förväg berättade om olydnadsaktionen. Det var då som företagsledningen beslutade att stänga fabriken och låta medarbetarna stanna hemma.

Detta har hänt

  • Aktionen mot Aimpoint genomfördes på förmiddagen den 19 september 2008, samma vecka som European Social Forum (ESF) pågick i Malmö.
  • De två unga aktivisterna, en man och en kvinna, klättrade över stängslet till fabriksområdet där de greps. För det har de dömts till vardera 40 dagsböter för olaga intrång.
  • I ett separat tvistemål krävde företaget duon på 354 928 kronor för en dags produktionsuppehåll, ökad bevakning och informationsinsatser. Men tingsrätten sänkte beloppet till 67 982 kronor. Aimpoint ska också betala större delen av aktivisternas rättegångskostnader med 68 686 kronor.

Källa: Malmö tingsrätt (TT)

Karin från Åryd i rättegång mot exportör av vapendelar

Den 19 september 2008 klättrade Karin Carlsson från Åryd över stängslet till Malmöföretaget Aimpoint, 2010 dömdes de till böter, men fyra år senare är rättsprocessen fortfarande i gång. Nu kräver Aimpoint, som exporterar vapendelar, ett skadestånd på 355 000 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".