1 av 2
Cecilia Löhnn på Växjö djursjukhus. (Hunden i bakgrunden har inget med artikelns innehåll att göra) Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio
2 av 2
Växjö

Fler hundar drabbas av råttgift denna höst

"En hund som fått i sig råttgift kan bli riktigt sjuk"
1:39 min

Betydligt fler hundar än tidigare höstar har blivit sjuka sedan de fått i sig råttgift. På Växjö djursjukhus har man fått ta hand om flera tiotalts sjuka hundar.

Cecilia Löhnn är veterinär på Växjö djursjukhus och hon säger såhär om orsaken till ökningen den här hösten:

– Förmodligen har det lagts ut mer råttgift och på fler platser eftersom det är ett riktigt gnagarår i år. En hund som fått i sig råttgift kan bli riktigt sjuk med diverse inre blödningar om inte giftet kräks upp rätt så snabbt. I värsta fall kan den dö.

Vet hundägaren om att hunden fått i sig råttgift så är en spruta med kräkmedicin det bästa, så att råttgiftet helt enkelt lämnar hundens kropp. Vet hundägaren däremot inte om att hunden fått i sig råttgift kan svåra symptom visa sig ganska snabbt.

Hösten 2011 noterade djursjukhuset tre fall med hundar som fått i sig råttgift mot 22 hittills denna höst. För att det inte ska bli ännu fler krävs att man tänker sig för när man placerar ut råttgift.

– Det bör läggas ut så at en hungrig hund inte kan komma åt det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".