1 av 2
Margareta Petersson säger att lokalvårdarna ofta förbjöds att prata med befintlig personal på de ställen de jobbar. "Vad är det för personalpolitik?", säger hon.
2 av 2
Växjö

Tidigare chefen: ISS-kritiken stämmer

"Det har förekommit hela tiden"
1:39 min

Vår granskning av städföretaget ISS, som levererar städtjänster till Växjö kommun, går vidare. I våra sändningar har lokalvårdare berättat om orimliga arbetsbördor, repressalier och vikariat som inte fanns. ISS har hela tiden tillbakavisat uppgifterna. Men nu väljer en tidigare arbetsledare att bekräfta den här bilden.

Enligt Margareta Petersson var ofullständiga kontrakt och påhittade vikariat vardag på ISS.

– Ja, det har förekommit rätt många gånger. De förfalskade så att säga uppgifterna på de papper som skulle vara korrekt ifyllda. Det har hela tiden förekommit sån skit, rent ut sagt, säger hon.

Förra veckan berättade vi om Darinée Kerdkul, vars man fått beskedet att hon vikarierade för en person som inte fanns. Enligt ISS kommunikationschef Christer Ekelund hade Darinée Kerdkuls dåvarande chef slutat och gick inte att få tag på. Men när Margareta Petersson som arbetat nästan 44 år på ISS, hörde det blev hon upprörd, eftersom hon själv är den enda chef som slutat på företaget.

– Jag blev förbaskad. Själv fick jag inte skriva några vikariekontrakt, och av mig krävde de alltid korrekta uppgifter men för den andra arbetsledaren spelade det ingen roll.

Margareta Petersson har följt P4 Kronobergs rapportering om situationen för lokalvårdarna på ISS, som Växjö kommun upphandlat skolstädning av. Omöjlig arbetsbelastning och de dåliga arbetsvillkor är något Margareta Petersson väl känner igen. Dessutom, säger hon, var rädslan för bestraffning stor i personalen.

– De mådde väldigt dåligt. Men de vågade inte säga det, för att om de bara öppnat munnen så var de missnöjda, och då blev de satta på något ställe som var jättejobbigt eller jättesmutsigt och då slutar de själva.

Enligt vad Margareta Petersson berättar blev hon utfryst av företagets ledning i Växjö, eftersom hon vägrade ställa upp på deras sätt att behandla personalen. Hon funderade flera gånger på att gå ut och berätta om sin situation i företaget, men var precis som alla andra rädd att få sparken. 

– Men det var dumt att jag höll tyst. Det ångrar jag jättemycket. Kanske kunde jag fått med mig de anställda också. Men då hade de också fått sparken, och jag ville skydda dem, säger hon.

Granskningen av ISS

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".