1 av 2
Wexiö Guld utsattes för rånförsök. Foto: Martina Svensson/Sveriges Radio
2 av 2
Polisen söker under måndagskvällen efter de misstänkta rånarna. Foto: Martina Svensson/Sveriges Radio
Växjö

Butiksägare skrämde i väg rånare

Wexiö Guld på Linnégatan i Växjö blev under sena måndagseftermiddagen utsatt för rånförsök av två maskerade män, beväpnade med pistol och yxa. Men butiksägaren bjöd på motstånd och gärningsmännen försvann utan byte.

Strax före 17-tiden på måndag eftermiddag kom två män med hjälmar på sina huvuden in i butiken. De var beväpnade med pistol och yxa och krävde att ägaren, som var ensam i butiken, skulle öppna kassaskåpet. När ägaren i stället tog ett tag om gärningsmännens pistol uppstod tumult de två männen flydde. På väg ut fick en av dem ett slag på hjälmen av butiksägaren som hade beväpnat sig med ett verktyg.

Butiksägaren, som hade lyckats trycka på överfallslarmet, skadades lindrigt och har inte behövt söka vård. Däremot var han ordentligt skärrad efter händelsen, berättade polisens förundersökningsledare Marcus Gustavsson.

Det butiksägaren har kunnat ge i signalement är att männen var mörkt klädda och av medellängd.

Polisen har gjort en teknisk undersökning av platsen och även förhört flera vittnen. Några ska ha sett gärningsmännen springa på Norrgatan, in på en gård och komma ut igen på en moped. Under kvällen jobbade ett tiotal poliser med att söka av området med hund och knacka dörr. Flera arbetar också med att söka efter möjliga misstänkta, men inga har ännu gripits.

Butiken höll öppet under måndagen efter att ha varit stängd en längre tid. Det finns inga övervakningskameror inne i butiken.

Växjö har bara i höst haft flera butiksrån. Senast i helgen rånade två maskerade personer Pressbyrån på Campusområdet. Innan dess har Hemköp på Högstorp drabbats och även Ica Supermarket på Hovshaga. Inga av dessa rån har klarats upp, enligt Marcus Gustavsson. Han utesluter polisen inte att det kan vara samma gärningsmän.

– Det är ytterst angeläget att få stopp på detta. Det jobbar flera poliser från flera enheter med detta men det är ett svårarbetet område. Om det är någon som vet något är vi intreserade, säger Marcus Gustavsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".