Kronoberg

Även småföretagen känner av lågkonjunkturen

"Krisen drabbar ganska hårt"
1:44 min

Varselvågen drabbar inte bara de stora företagen - även småföretagen känner av lågkonjunkturen.

Kronoberg ligger näst sist i småföretagarbarometerna som Företagarna och Swedbank presenterar.

– Småföretagen håller emot bättre än de stora företagen. Men vi ser ganska tydligt att det är en negång inom industrin, medan tjänsteföretagen går ungefär som de har gjort de senaste åren, säger Thomas Matsson, som är regionchef för Företagarna.

Företag med 1 till 49 anställda är de som har tillfrågats om hur det gått och hur de tror att det kommer att gå. Men Thomas Matsson är noga med att poängtera att det inte är elände rakt över.

– Klassiskt så skiljer sig faktiskt industrisektorn mot tjänstesektorn ganska mycket. Framför allt i Kronoberg så är ju industrisektorn väldigt exportberoende, vilket gör att krisen drabbar ganska hårt.

Den stora varselvågen som drar över Sverige river upp stora sår hos de stora företagen i Kronobergs län. Men även de små företagen känner av den svaga konjunkteren. Men även om det plötsligt blev tvärstopp för många efter sommaren, så ser småföretag positivt på framtiden säger Thomas Matsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".