1 av 4
De 20 postnummerområdena i Kronobergs län som har minst andel människor med utländsk bakgrund. Gula fält = postnumret sträcker sig mellan kommuner eller län.Grafik: Glenn Möllergren
2 av 4
Athir Al-Moqbel skulle gärna se att det bor fler svenskar i Rönnemyr i Alvesta. Foto: Linnéa Olsson/Sveriges Radio
3 av 4
Susanne Hallström, utvecklare av integration på länsstyrelsen i Kronoberg. Foto: Linnéa Olsson/Sveriges Radio
4 av 4
De 20 postnummerområdena i Kronobergs län som har störst andel människor med utländsk bakgrund. Grafik: Glenn Möllergren
Kronoberg

Segregationen i länet ökar

"En del ser det som en trygghet att bo nära landsmän"
1:58 min

Klyftan mellan områdena i länet där det bor etniska svenskar och där det bor människor med utländsk bakgrund ökar dramatiskt. Det visar P4 Kronobergs undersökning.

I de områden där det för 20 år sedan bodde flest invånare med utländsk bakgrund, bor det nästan dubbelt så många i dag.

Abdullah Al-Moqbel och hans dotter Athir bor i Rönnemyr i Alvesta, som är ett av de områden i länet där invandringen har fördubblats. Och de hade gärna sett fler svenskar i området.

– Jag tycker att det är bättre när det finns svenskar, då blir man själv bättre på svenska, säger Athir Al-Moqbel.

Susanne Hallström arbetar som utvecklare av integration på länsstyrelsen i Kronoberg. Hon säger att det finns flera olika förklaringar till den här segregationen.

– Den största förklaringen tror jag är att många söker sig till människor som talar samma språk. Många gör det, men inte alla. För en del så är det trygghet att bo nära landsmän och känna igen sig, säger hon.

Där det har ökat som allra mest med nyanlända invandrare procentuellt är i Araby och Hov i Växjö, Rönnemyr i Alvesta och i området mellan centrum och Haganäs i Älmhult.

I P4 Kronobergs undersökning räknas alla som har minst en förälder från ett annat land, som människa med utländsk bakgrund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".