Sport

Årets idrottsöverraskning: Växjö TS damlag

1:30 min

Priset Årets idrottsöverraskning, som delas ut av P4 Kronoberg, går i år till Växjö Tennissällskaps damlag. De unga tjejerna i laget får priset för sin prestation att på två år föra upp laget från division 2 till elitserien.

– Det var verkligen en överraskning och vi har kämpat för det här jättelänge, så det kändes jättekul att vi får utmärkelsen, säger 18-åriga Victoria Pahlett.

Samtidigt som herrlaget åkte ner i division 1 har Växjö TS nu för första gången ett damlag i högsta serien. Och även individuellt håller spelarna hög klass.

Målet är grand slam
Högst rankad i laget i sin åldersklass är 15-åriga Kajsa Rinaldo Persson. Hon är rankad trea i Sverige men har varit uppe på förstaplats. Och hennes sikte är inställt.

– Jag vill gärna spela en grand slam. Jag har alltid gillat Wimbledon.

Ovanligt att ett lag vinner
Priset Årets idrottsöverraskning delas ut varje år av P4 Kronoberg till en ung idrottare, ledare eller till ett lag och 2012 är första gången sedan 1999 (Ljungby IF) som utmärkelsen går till ett lag.

Spelarna i Växjö TS: Kajsa Rinaldo-Persson, 15 år, Victoria Pahlett, 18 år, Viktoria Björk, 19 år, Anna Hermann, 15 år, Matilda Heinonen, 18 år, Gabbi Tepic, 25 år. Tränare är Calle Pihlblad, 37 år.

Motivering

"P4 Kronobergs pris för Årets idrottsöverraskning 2012 går till ett lag som på två år har tagit klivet från division 2 till elitserien. Spelarna i laget är mellan 15 och 25 år och i stenhård konkurrens tillhör några av dem den yppersta Sverigeeliten i respektive åldersklass.

Laget har under 2012 visat en exceptionell sammanhållning och vilja att nå högre mål.

Priset Årets idrottsöverraskning 2012 går till Växjö TS damlag."

De fem senaste pristagarna

2011: Emil Krafth, fotbollsspelare
2010: Jesper Jonsson, simmare
2009: Andreas Törnkvist, bordtennisspelare
2008: Angelica Bengtsson, friidrottare
2007: Petronella Ekroth, fotbollsspelare

Anna Tigerström

anna.tigerstrom@
sverigesradio.se

0470-72 60 91
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista