Växjö

Överfulla lägenheter - resultat av anhöriginvandring

1:37 min

Nu har anhöriginvandringen från Somalia till Växjö kommit igång på allvar. Under hösten har det kommit ett 80-tal personer. Men bostadsbristen är stor och för många familjer innebär det att man tvingas tränga ihop sig en liten lägenhet.

– Vi vet att det finns ställen där man bor uppåt 16-17 barn och en två, tre fyra vuxna i en tre- eller fyrrumslägenhet, säger Per Sandberg, chef för förvaltningen för arbete och välfärd i Växjö.

– Och det är ju en omöjlig miljö att kunna verka i, både som vuxen och som barn, fortsätter Per Sandberg.

Under hösten har den somaliska anhöriginvandring till Växjö tagit fart. De flesta som har kommit är barn till somaliern som bor i Växjö, men även en del vuxna. Sammantaget rör det sig om ett 80-tal personer.

Utmaningen har varit att skaffa bostäder - och för de flesta har det handlat om att flytta in till vänner och släktingar. Men att det är trångt - det är ett bekymmer.

– Bor man väldigt många så är det ingen bra miljö för barn att vistas i - av utrymmesskäl, men också när det kommer till skolgång, läxläsning att få egentid. Det som många svenska barn betraktar som självklarheter finns inte för de här barnen, säger Per Sandberg.

Samtidigt som uppåt 20 personer kan tvingas tränga ihop sig i en lägenhet i Växjö, står lägenheter tomma i kommunerna runt omkring. Men de familjer som har velat flytta för att slippa trångboddheten har ofta fått nej. Från kommunernas sida handlar det om en rädsla för ökade kostnader - ett kortsiktigt tänkande menar Per Sandberg.

– Vi ser det som en tillväxtfaktor även om det i det korta perspektivet kan bli en kostnad. Men i det långa perspektivet kommer det här att bli en konkurrensfaktor som är väldigt viktig för Växjö som kommun och för länet som helhet, säger Per Sandberg.

Lena Pettersson

lena.pettersson@
sverigesradio.se

0470-72 60 57
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista