Växjö Lakers VD Anders Öman.
Växjö

Öman: "Jag är otroligt besviken"

Hör hela intervjun med Anders Öman
10 min

Växjö Lakers VD Anders Öman kritiserar tre elitserieklubbar med hårda ord i dagens Sportbladet. Det handlar bland annat om Modo och Frölunda som gick emot ligans överrenskommelse om att inte ta in NHL-lockoutade spelare på korttidskontrakt.

Men det handlar också om Brynäs vars Cody Franson nyss köpte ur sig från kontraktet med klubben.

Det som har fått bägaren att rinna över för Öman verkar vara Brynäs och deras spelare Cody Franson. Den spelaren har ett kontrakt som sträcker sig över hela säsongen men när nu NHL drog igång igen köpte spelaren ut sig. En bluff menar Anders Öman.

– Vi visste redan när det avtalet skrevs att han inte skulle stanna. Det visste alla, säger Öman till Sportbladet.

När P4 Kronoberg pratade med honom var det en upprörd och känslosam VD som poängterar vikten av att regler som sätts upp ska gälla för alla.

– De här klubbarna har dopat sig enligt det regelverk som finns. Och eftersom det varit dopning i ligan i år så borde vi ha 14 lag i elitserien nästa år. De här tre lagen borde få böta och även börja på minuspoäng.

Anders Öman menar att man måste stå för de beslut man tagit. Han anser att idrotten ska gå i bräschen för etik och moral och att klubbarna måste kunna lita på varandra och de regler man har satt.

– Jag vet att det är många som håller med mig. Men om du vinner tre poäng och det går bra för laget, så är du så glad och nöjd över det och då vill inte gå ut och bråka.

För Öman handlar det framför allt om etik och moral och betonar hur viktigt det är att följa det man kommit överens om.

– Jag kommer inte släppa det här nu. Jag vill att Svenska Ishockeyförbundet tar tag i detta nu och är med och att Hockeyligan måste ta beslut om hur dessa klubbar ska straffas. Jag kommer inte lägga av. Det är precis tvärt om. Men jag är så otrolig besviken, säger en känslosam Anders Öman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".