1 av 4
Foto: Tomas Linberg/Sveriges Radio
2 av 4
Sågverkstomten i Lessebo. Foto: Tomas Lindberg/Sveriges Radio
3 av 4
Vi kör den giftiga jorden till Deponi i Vetlanda och vi ska vara klara någon gång i mars, säger Arne Petersson på Georserve till Karin Simonsson på länsstyrelsen i Kronoberg. Foto: Tomas Lindberg/Sveriges Radio
4 av 4
Foto: Tomas Lindberg/Sveriges Radio
Lessebo

Länets giftigaste plats saneras

1:32 min

Saneringen av miljögiftet dioxin på den gamla sågverkstomten i Lessebo blir mer omfattande än man först beräknade. Det konstaterade man på byggmötet i Lessebo i dag.

Det innebär en utökning av dioxinsaneringen med 35 procent, men man kommer ändå enligt Statens Geologiska undersökningar (SGU) som är huvudman för projektet att hålla sig inom kostnadsramen

– Det är rätt vanligt att vi hittar mer när vi börja gräva, men vi håller oss fortfarande inom budgetramen, säger projektledaren Klas Arnerdahl på (SGU).

Sedan början av januari pågår saneringen i Lessebo. Det är ett av Kronobergs läns mest giftiga områden. Varje dag gräver man upp stora mängder med giftig jord som transporteras med lastbil till slutdeponi i Vetlanda.

Saneringen av dioxin och arsenik görs i två steg  och totalt beräknas den kosta omkring 60 miljoner kronor, men så här långt har länsstyreslen bara fått klartecken från Naturvårdsverket för steg ett. Det rör sig om sju miljoner kronor som endast räcker till saneringen av jorden som är förorenad med miljögiftet dioxin. Hela notan betalas av skattebetalarna.

– Den gamla sågen drevs av Klippan AB som har gått i konkurs så det finns ingen ansvarig. Och när det gäller tryckimpregneringen som arseniken kommer ifrån är det oklart vem som drev den. Impregneringen av virket pågick från 1945 till 1955, men eftersom det var innan miljöskyddslagen trädde i kraft så kan man i dag inte kräva ansvar, säger Karin Simonsson på länsstyrelsen.

– Här har vi halter av arsenik som ligger på 100 000 mg/kg. För barn är den akuttoxiska halten när de blir rejält sjuka 100 mg.

Tomas Lindberg

tomas.lindberg@
sverigesradio.se

0470-72 60 81
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista