Håkan Fällman, köttexpert Foto: Billy Abraha
Växjö

Hästköttskandalen positiv för lokala producenter

"Ett resultat av för billigt inköp"
1:38 min

Den omtalade hästköttskandalen har varit bra och gynnar lokala köttproducenter. Det säger styckmästaren och köttexperten Håkan Fällman som har fått utmärkelsen kunglig hovleverantör.

Den senaste tiden har det rapporterats mycket om färdiglasagne som innehåller hästkött utan att det framgår att det ska innehålla det.

Enligt Håkan Fällman, som är köttexpert och har fått utmärkelsen hovleverantör, beror det här matfusket på att folk förväntar sig att kött ska vara väldigt billigt. När priserna pressas blir leverantörer tvungna att fuska får att kunna tjäna pengar, menar han.

Men Håkan Fällman
är också inne på att lokala köttproducenter kan dra nytta av den här köttskandalen. Han säger att det här kan göra att konsumenter börjar söka efter bästa möjliga kvalitet istället för att försöka få tag på så mycket kött som möjligt för så lite pengar som möjligt.

– Om jag ska vara riktigt elak så tycker jag att det är kanonbra att det här har kommit fram. Jag tror att det här kan gynna lokala köttproducenter, säger Håkan Fällman som är i Växjö för att hålla en köttkvalitetskurs.

Håkan Fällman får medhåll
av Knut Liljebrunner, som är fåruppfödare i Ryssby i Ljungby kommun. 

– Det gynnar oss för att det blir ytterligare ett motiv för att köpa lokalproducerat, säger han.

Reporter: Billy Abraha
billy.abraha@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".