Kronoberg

Trafikverket om de olycksdrabbade vägarna

9:45 min

På bara fjorton dagar har två dödsolyckor inträffat i Kronoberg. Hur sköts egentligen länets vägar? Torbjörn Axelsson, sektionschef på Trafikverket, besökte Radar för att svara på frågor.

En kvinna omkom i trafikolyckan på riksväg 27 vid Elsemåla utanför Tingsryd under onsdagen. Den 6 februari dog en ung kvinna efter att ha krockat med en linjebuss vid Hjortsberga utanför Alvesta.

– Det har varit vinter vid bägge tillfällena. Vinterväghållningen har fungerat under natten och på morgonen på bägge ställena men sen har det fortsatt att snöa efter att plogbilen passerade vilket gör att det givetvis fortfarande är ett vinterväglag.

Vad gör ni åt olycksdrabbade vägar?

– Allt handlar egentligen om en prioritering av de medel som vi får till oss. Väg 27 är föremål för ombyggnationer på ett antal sträckor ända från Ronneby till Växjö. Från 2014 och framåt kommer det ske olika ombyggnationer med mötesseparerade vägar.

Hur stor koll har ni på vilka sträckor i länet som är extra halkkänsliga?

– Självklart har vi koll på vilka sträckor som är särskilt känsliga. Vid vissa väder blir det halt av att det är fuktigt och fryser på. I natt var det mycket snöfall i den sydöstra delen av länet och det fortsatte snöa efter att plogbilen passerat.

Hur väl utreder ni olyckor?

– Vi utreder alla olyckor med djupstudier. Det är jätteviktigt att ta reda på orsaken och konsekvensen av olyckan för att vi ska ta med det i vårt framtida arbete.

Klicka på ljudklippet ovan för att höra hela intervjun!