Kronoberg

Kopierade maskinritningar och tillverkade utrustningen själva

1:36 min

Två bröder från Kronoberg ska under flera års tid ha tagit ritningar till sågverksutrustning från det företag de jobbade och sedan använt dem för att konstruera maskinerna i sitt eget bolag. Nu åtalas männen för upphovsrättsintrång och grov trolöshet mot huvudman vid Växjö tingsrätt.

Eftersom det är handlar om ett upphovsrättsbrott har det utretts av internationella åklagarkammaren i Stockholm. De åtalade bröderna var anställda på ett företag som tillverkade utrustning för sågverk. Båda hade insyn i detaljer som rörde tillverkning och försäljning.

Enligt åklagare Fredrik Ingblad började en av dem med att läcka ritningar till ett konkurrerande företag. Under tiden de var anställda startade bröderna också ett eget bolag där de tillverkade och beställde de utrustning med hjälp av ritningar och information de tagit från sin arbetsgivare.  

– Även efter att de slutat på företaget fortsatte de att använda företaghemligheter, säger Fredrik Ingblad.

Ingblad menar att en av de stora rättsliga frågorna ha varit huruvida det går att pröva bröderna för trolöshetsbrott i de fall då handlingarna begåtts när de inte längre var anställda. Anmälan kom in redan 2009 och utredningen har varit omfattande och delvis komplicerad.

– Utredningen växte. Det började med några få försäljningar, och blev sen mer och mer. Det varit många ritningar, många försäljningar, många förhör och handlingar att ta del av för utredarna, säger Fredrik Ingblad.