Växjö

"Föremålet kunde ha orsakat skada"

1:18 min

Polisen evakuerade på torsdagen ett stort område vid Hovslund på Kungsvägen i Växjö sedan ett misstänkt föremål som misstänktes vara en bomb påträffades intill förskolan Junibacken.
– Föremålet kunde ha gjort skada både på folk och egendom, säger Robert Loeffel vid Kronobergspolisen.

Strax före klockan 21 på torsdagen sprängde bombtekniker det misstänkta föremålet och avspärrningarna hävdes.

– Vi bedömde att det var ett farligt föremål. Men vad det består av vill vi inte uttala oss om för tillfället. Våra tekniker ska gå igenom det i lugn och ro, sa Robert Loeffel, informationschef vid polisen i Kronobergs län, igår kväll.

– Föremålet hade ett innehåll som vi bedömde kunde göra skada. Och det är väl samma sak som skarp laddning, säger Robert Loeffel i dag.

Det var på torsdagseftermiddagen som den misstänkta bomben, försedd med något slags stubin, hittades. Ett område på 200 meter runt föremålet spärrades av.

– De ska nu inspektera resterna och se vad det kan ha varit, säger Carina Berggren, inre befäl vid polisen i Växjö.

Det avspärrade området ligger vid Kungsvägen 77 A. Det var en förbipasserande som strax efter halv fyra på torsdagseftermiddagen såg ett föremål som verkade misstänkt och ringde till polisen.

Efter att området säkrats och spärrats av tillkallades bombtekniker från Skåne som kom fram först vid 20.30-tiden på torsdagskvällen.

Strax intill platsen finns både hyreshus och en förskola. Hyreshuset skulle först utrymmas, men polisen ändrade sig och nöjde sig med en förmaning till de boende att hålla sig borta från fönstren. På förskolan fanns några enstaka barn kvar när föremålet upptäcktes, men de kunde evakueras.

P4 Kronoberg/TT