Jönköpings län

Rekordmånga odlar marijuana hemma

1:21 min

Hemmaodlingarna av marijuana ökar i länet. Bara sedan årsskiftet har polisen avslöjat sex odlingar. Odlingar som är små, men avancerade.

– Man känner sig både nöjd och inte nöjd, nöjd att vi lyckats hitta de här och vi kommer hitta flera, det kan jag garantera, säger Ola Svensson, gruppchef för polisens yttre spaningsgrupp i länet.

De sex odlingarna har alltså avslöjats på bara några veckor. Och man har tagit tio kilo marijuana i beslag. Man har hittat odlingarna på olika ställen runt om i länet.
– Det är underrättelseuppdrag, vi får tips från allmänheten som känner att det luktar eller tips från anhöriga som känner att de måste göra något för att få slut på missbruket.

Marijuana är en av de vanligast drogerna i länet just nu. Odlingarna är ofta småskaliga, men gemensamt för många av dem att det ligger mycket tid nedlagda bakom dem.
– Man har det i tält i lägenheter eller hus och där har man bevattning, värme, fläktanordningar, så på vissa ställen är det väldigt fina odlingar, säger Ola Svensson vid polisen.

Man behöver inte åka iväg till Christiania som man gjorde förr, utan man odlar hemma själv.

Polisen jobbar hårt för att försöka bekämpa narkotikan i länet. Just nu håller man på att utreda de här sex fallen och nu ser Ola Svensson fram mot att eventuella gärningsmän fälls. För han tror inte att de bara odlat för egen del.
– Om man tittar på mängderna här kan man nog inte tro att det är för eget bruk allt som produceras i hemmiljö, jag tror att Sverige är helt självförsörjande för marijuana idag.