Kronoberg

Brott mot djur prioritereras ner

1:37 min

De senaste två åren har länsstyrelsen i Kronoberg anmält 13 fall till åklagare och polis, där djur plågats, svultit eller farit illa på annat sätt. Men ytterst få av anmälningarna har hittills lett till åtal.

Det här är något som får Björn Dahlén, biträdande länsveterinär på Länsstyrelsen , att reagera.

– Tyvärr är det så att djurskyddsbrott ofta prioriteras ner. Det kan ta alldeles för lång tid innan de går till åtal, om de ens går till åtal. Många läggs också ner och man förstår inte riktigt varför, säger han.

Vår reporter besökte en ovanlig rättegång - där det handlade om just brott mot djur. En man och en kvinna med hunduppföding står inför rätta för att ha struntat i att ta en av sina hundar till veterinär i tid. Den unga tikens hela slida hade ramlat ut, framfall med infektion i hela kroppen och när hon till slut kom till veterinär, var hon i så dåligt skick att hon fick avlivas direkt. Hon måste ha lidigt ohyggligt, vittnar de två veterinärerna under rättegången.

Som sagt är det en ovanlig rättegång, för anmälningar om att djur far illa, plågas eller svälter - fastnar hos polis och åklagare i länet och det tar lång tid innan någon ställs till svars rättsligt. Om de överhuvudtaget ställs till svars.

Av samtlinga anmälningar som Länsstyrelsen gjort mot namngivna personer om brott mot djur de senaste två åren, 13 stycken, har bara tre hittils lett till åtal. Och innan Länsstyrelsen anmäler ska det ha gått långt.

Björn Dahlen på länsstyrelsen och är kritisk till att det inte händer något med deras åtalsanmälningar.

– Man brukar säga att det är tre olika grupper som upprör allmänheten om de inte blir omhändertagna. Det är gamla människor, det är barn och sedan är det djur. Allmänheten upprörs om ingenting händer i de här fallen, säger han.