KRONOBERG

Färre sommarjobb i Alvesta i år

1:40 min

Flera kommuner storsatsar i år för att alla gymnasieelever som vill ska få chansen att sommarjobba. Men i Alvesta måste kommunen i år dra ner på antalet platser för att klara sitt sparbeting.

– Jag har sökt sommarjobb på Uråsa fotbollsplan, där jag ska klippa gräset och göra annat. Det är skönare att ha lite pengar, inte bara barnbidraget, säger Sanna Örnestam som går i nian.

Växjö kommun där Sanna Örnestam bor håller just nu på att ta fram omkring 1 400 feriepraktikplatser, eftersom ambitionen i år är att erbjuda alla gymnasieungdomar som vill ett jobb. Lessebo kommuns jobbcoach är sysselsatt med hitta 330 feriejobb, medan det i Älmhult kommun ska finnas runt 200, och Tingsryds kommun erbjuder 100. Såväl Ljungby, Markaryds och Uppvidinge kommun meddelar att i princip alla inom de utvalda åldersgrupperna kommer att få hjälp med sysselsättningen om de inte hittat något annat jobb.

I Alvesta kommun däremot beslutas först i mars vilka som kommer att kunna söka sommarjobb och hur många platser det blir. Kommunen genomför just nu ett stort sparpaket, med inköps-investerings och anställningsstopp, vilket går ut över Alvestas sommarjobbsatsning.

– Men det finns 2,5 miljoner i budgeten som avsatts till sommarjobben, säger kommunalrådet Mats Johnson (M).