Alvesta kommun

Kraftiga besparingar att vänta i Alvesta

1:27 min

Stora delar av den kommunala verksamheten i Alvesta dras med ett skenande underskott. Tre av nämnderna gick tillsammans back med över 50 miljoner förra året. Och nu väntar kraftiga besparingar.

– Det är mycket bekymmersamt och det har jag sagt sedan i september. Och grunden för detta är den stigande arbetslösheten i Alvesta kommun, säger kommunalrådet Mats Johnsson (M).

De tre nämnderna barn och ungdom, arbete och lärande och omsorg och hälsa gick tillsammans back med över 50 miljoner förra året. Framför allt är det kostnaderna för försörjningsstöd, institutionsplaceringar av barn och ungdomar och gymnasieskolan som skjutit i höjden.

Samtidigt visar Alvesta som helhet ett överskott på drygt 80 miljoner, men det handlar om engångspengar från fastighetsförsäljningar och återbetalda pensionspengar.

I morgon ska kommunfullmäktige i Alvesta ta beslut om en ny politisk organisation och därefter väntar kraftiga besparingar i de nya nämnderna.

– Jag vill inte gå in på något specifikt men ska man spara 50 miljoner i kostnader så är det inte osthyvel som gäller, säger Mats Johnsson.

Merparten av den verksamhet som går back är lagstadgad och först om ett par veckor kommer Mats Johnsson att presentera var de 50 miljonerna ska tas.

Sedan tidigare är det klart att det blir färre sommarjobb för ungdomar i Alvesta, men hela verksamheter kan också försvinna. Gymnasieskolan till exempel har stora problem att locka elever, till hösten har man sju förstahandssökande till tre hela program. Men Mats Johnsson vill inte säga något om en nedläggning.

– Det överlåter jag åt den nya utbildningsnämnden att besluta. Det är inte min sak utan det är en nämndsfråga som ska beredas där.