Kronoberg

Förseningar gör att svenskar väljer bort tåget

4:27 min

Enligt färska siffror kommer 97 procent av tågen i Sverige i tid. Samtidigt som en sifoundersökning visar att var tredje svensk någon gång har valt bort tåg som färdsätt på grund av rädsla för försening.

Detta visar en granskning som programmet Kaliber har gjort. Att man som enskild person påverkas av tågförseningar är en sak. Men det kan också påverka samhället på ett sätt vi kanske inte alltid tänker på.

Trafikverket har detta år ändrat tiden för när ett tåg är försenat i sin statistik. Tidigare var ett tåg försenat efter fem minuter, men nu är det enligt Trafikverket inte försenat förrän efter 15 minuter. Radar har pratat med folk på stan om vad de tycker om tågförseningarna.

– Fem minuter är ju också en försening. Det här är nog bara för att putsa till statistiken, vilket jag kan tycka är lite konstigt, säger en person som Radar har pratat med.

Resenären Emelie berättar att hon har vairt med om tågförseningar flera gånger.

– Det har varit fem timmar någon gång. Man får ju lite panik. Jag kan välja att inte åka en tid när jag misstänker att tågen kan vara försenade, när det är för kallt eller för varmt. Man vill ju inte sitta fast på ett tåg i flera timmar utan mat och vatten, säger hon.

I Kalibers granskning kom det också fram att de jämfört Sveriges tågtrafik med övriga Europa, fast de mätte på olika sätt. Övriga länder i Europa mätte bara fjärrtåg medan Sverige även tog med regionaltåg och pendeltåg i sin mätning.