Älmhult

"Ikea lurar ju oss kunder"

1:22 min

Under dagen har det kommit fram att det finns hästkött i Ikeas köttbullar - något som upprör varuhusets besökare i Älmhult.

– Det ska vara korrekt och framgå vad det är för kött, säger Yngve Lang, som besökte Ikea i dag.

Anna Yngvesson var också på varuhuset i Älmhult och åt lunch i dag. Hon tycker inte att uppgifterna om hästkött i köttbullarna på Ikea är speciellt överraskande.

– Jag tänker att man lurar ju oss kunder, vi får inte ärlig information om var köttet kommer ifrån. Men jag är skeptisk från början, då jag vet att djurhanteringen och köttet som är billigt oftast inte är av någon bra kvalitet. Så jag är inte jätteförvånad, säger hon.

Det är i Tjeckien som man har hittat spår av hästkött i Ikeas svensktillverkade köttbullar. Johanna Gbenplay är ställföreträdande varuhuschef på Ikea i Älmhult. Hon säger att företaget egna kvalitetskontroller inte innehåller hästkött - men hon menar att de med hänsyn till eventuell oro bland kunderna väljer att ta en extra titt på det nu igen.

– Därför har vi dragit in all försäljning av våra köttbullar, både i restaurangen och nere i bistron, säger Johanna Gbenplay, ställföreträdande varuhuschef på Ikea.

Nu väljer alltså Ikea att stoppa försäljningen av köttbullarna i Sverige och i ytterligare 13 länder.

Yngve Lang besökte varuhuset i Älmhult i dag och han tycker att det är bra att försäljningen stoppas.

– Det ska ju vara korrekt. Det ska framgå vad det är för kött, sen får var och en själva välja om de vill ha det. Så ska det vara, men så har det uppenbarligen inte varit - så där får de skärpa sig, säger han.

Billy Abraha/Sveriges Radio
billy.abraha@sverigesradio.se