Växjö

Hyresgästföreningen: "Växjöhem lurar hyresgäster"

1:25 min

Hyresgästföreningen anklagar det kommunala bostadsbolaget Växjöhem för att lura hyresgäster genom uteblivet underhåll. Enligt organisationen skjuter Växjöhem upp alla lägenhetsrenoveringar, i väntan på beslut om bolaget ska sälja en del av sina lägenheter.

Björn Johansson, ordförande i Hyresgästföreningen sydost kallar Växjöhems agerande för ett är ett stort svek mot hyresgästerna.

– Man har betalt för det här underhållet varenda år, sedan när det är dags att få det så beslutar man att man inte ska ge dem något underhåll. Man har alltså en underhållsskuld till hyresgästerna som man snuvar de på helt enkelt, säger han.

Att Växjöhem avvaktar med allt underhållsarbete tills det att kommunfullmäkte beslutar om försäljning av en del lägenheter, har alltså fått Hyresgästföreningen att se rött. Hyresgästföreningens ordförande i sydost Björn Johansson tar exemplet med golvslipning som ska ske med viss regelbundenhet, till exempel vart 20 år. Då finns kostnaden för slipningen inbakat i varje månadshyra under 20 år, menar Björn Johansson, som berättar att han fått många besvikna reaktioner från hyresgäster.

– De är ju naturligtvis jättearga och besvikna. De har ju gått och väntat på det här underhållet i flera år och varit med och betalat till det. Det är klart att de känner sig snuvade när det väl är deras tur att få underhållet, säger han.

Just utlovade underhållsarbeten låg enligt Hyresgästföreningen till stor grund för hyreshöjningen när den förhandlades inför 2013, även i de lägenheter där underhållet nu skjutits upp. Det ställer sig Björn Johansson kritisk till och han kräver nu att Växjöhem ändrar sig och fullföljer renoveringarna.

– Jag vill naturligtvis att de fullföljer sina underhållsplaner för fastigheten så länge de äger dem. Det är ju det de tar betalt för varje månad.