Italien/Växjö

"Det är kaos"

0:53 min

Det italienska valet verkar leda till politiskt kaos och mycket talar för nyval. Många röstade på komikern Beppe Grillos parti i protest, menar Elena Vinci Hytter från Rom som nu bor i Växjö.

Vänsteralliansen med förhandsfavoriten Bersani i spetsen verkar få majoritet i parlamentets underhus och högern och Berlusconi tycks få majoritet i senaten. Och komikern Beppe Grillos missnöjesparti blev störst. Det blir med andra ord svårt att bilda regering och nyval står att vänta, rapporterade Sveriges Radios korrespondent Alice Petrén på plats.

Elena Vinci Hytter som kommer från Rom flyttade till Sverige för femton år sedan. Nu bor hon i Växjö och har både svenskt och italienskt medborgarskap. Bersanis vänsterkoalition fick hennes röst.

Såhär säger hon om nattens valdrama:

– Det är kaos. Att Grillo fick så många röster är en tydlig signal om att folket vill förändra. Jag har många vänner som röstar på honom bara för att protestera. Nu får vi se vad som händer. Det värsta som kan hända är att vi röstar igen.

Vad behöver Italien för ledare?

– En ärlig ledare, en person som kan representera Italien utomlands för alla italienare, säger Elena som inte har mycket till övers för Silvio Berlusconi.

– Jag fattar inte hur sju miljoner människor kunde rösta på honom.