Just nu

Växjö

"Stoppade renoveringar inte ovanligt"

1:44 min

VKAB tillbakavisar nu hyresgästföreninges kritik mot att lägenheter inte renoveras i väntan på försäljning. VKAB som är moderbolag för Växjös allmännyttiga bostadsbolag säger att det är vanligt att skjuta upp underhållsarbeten när bostäder kan vara på väg att säljas.

– Det är opraktiskt att ha pågående arbeten vid ett ägarbyte. Dels för att man då måste räkna av värdet, sen så kan det också vara så att de nya ägarna har egna entreprenörer och vill sköta det på sitt sätt.

I somras bestämdes det att två av Växjös kommunala bostadsbolag, Växjöhem och hyresbostäder, skulle slås i hop och 1100 av deras lägenheter säljas. Strax före årsskiftet fick hyresgästerna i de berörda lägenheterna ett brev där det stod att alla större underhållsarbete stoppades, fram till att kommunfullmäktige tagit politiskt beslut försäljningen. Ett stort svek mot hyresgästerna, anser hyresgästföreningen, som anklagar Växjöhem för att lura de boende på underhåll som de genom hyran redan avsatt pengar för.

– Man har betalt för det här underhållet varenda år, sedan när det är dags att få det så beslutar man att man inte ska ge dem något underhåll, sa Hyresgästföreningen Sydosts ordförande Björn Johansson i våra tidigare sändningar.

Enligt Björn Johansson ska utlovade renoveringar legat till grund för 2013 års hyreshöjning även i de lägenheter som nu ska säljas. VKAB:s ordförande Peter Norrman säger att han inte kan detaljerna om hyresförhandlingarna, men han är förvissad om att framtida ägarna tar ansvar för underhållet.

– Jag är övertygad om att de kommer att sköta det på ett bra sätt. Vi är oerhört måna om att den ägare som tar över ska ha erfarenhet av fastighetsskötsel och vara långsiktig.

Innebär det att ni kommer att ställa krav på eventuellt framtida köpare att de tar ansvar för underhållet?

– Vi kan inte styra det så i detalj. Men jag är övertygad om att hyresgästerna kommer att bli nöjda med de sina nya ägare, om nu kommunfullmäktige beslutar att de ska säljas, säger Peter Norrman.