Älmhult

Förstörde 15 bilar - ställs inför rätta

1:47 min

En 45-årig man från Älmhult misstänks för att ha förstört totalt 15 bilar - efter att ha släpat dem med sin hjullastare och lagt flera av dem på hög. I dag ställdes han inför rätta för en rad brott - bland annat skadegörelse, olaga hot och hemfridsbrott.

Det är flera händelser som ligger till grund för att den 45-årige mannen från Älmhult leddes in i sal 4 på tingsrätten i dag. Han står åtalad för en rad brott - bland annat olaga hot, hemfridsbrott och flera fall av skadegörelse. Alla brotten ska ha drabbat en och samma målsägande, en 52-årig man.

Det hela ska ha börjat i december med att 45-åringen anmälde ett misstänkt inbrott i sina garageutrymmen som han hyr i lokstallarna i Älmhult. Han ska ha blivit av med flera verktyg och anmälde alltså detta till polisen. Även den 52-årige mannen saknade ägodelar - fem bilar som stod i hans garageutrymme. Runt omkring syntes spår från en större maskin.

Senare samma dag hittades fyra av bilarna nedslängda i två stora containrar - som tillhörde den 45-årige mannen. Hans hjullastare med pallgafflar monterade fram stod också ute på området. Dagen efter var containrarna borta och bilarna hade tagits ut och några hade lagts på varandra.

I förhör har ett vittne berättat att det var 45-åringen som stjälpte ur bilarna med hjullastaren. Vid samma tillfälle ska 45-åringen antytt att han själv lagt bilarna där från början. 

Händelsen i december blev upprinnelsen till flera andra händelser. Enligt 45-åringen ska han ha blivit hotad via telefon av 52-åringen, som anklagade honom för att ha förstört bilarna. 45-åringen anmälde detta, men ärendet lades ner av polisen. 45-åringen kände sig rädd och åkte därför hem till 52-åringens bostad. Där ska han ha krossat rutor på parkerade bilar och på dörrarna till huset, samt skrikit att han ska döda 52-åringen. Det här har han dock inget minne av, säger han i dag i rätten.

I slutet på januari hittas ytterligare tio av 52-åringens bilar som han förvarat i sitt garage vid lokstallarna utsläpade och staplade i högar. Vittnen binder 45-åringen till platsen.

Enligt 45-åringen själv äter han varje dag flera mediciner mot ångest, smärta och depression. Ibland dricker han också alkohol. Flera av brotten han misstänks för varken erkänner han eller förnekar, på grund av minnesluckor.

Före alla dessa händelser hade männen aldrig träffat på varandra.