Kronoberg

Landsting kan tvingas backa på kontantstopp

1:21 min

Landstinget Kronoberg kan komma att backa på sitt beslut att inte tillåta kontantbetalning. Anledningen är att förvaltningsrätten i Härnösand slagit fast att ett sjukhus inte kan vägra ta emot kontanter.

– Det får vi naturligtvis titta på eftersom det är viktigt att vi håller oss inom de lagar och regler som finns. Vi får avvakta och se, säger landstingsrådet Suzanne Frank.

Landstingets omdiskuterade beslut att inte ta emot kontanter kan komma att omprövas. Det säger landstingsrådet Suzanne Frank efter att landstinget i Jämtland fått backa på sitt beslut att stoppa kontantbetalningar, ett beslut som överklagades och där förvaltningsrätten i Härnösand slagit fast att landsting inte kan vägra ta emot kontanter som faktiskt är ett lagligt betalningsmedel i Sverige.

Men Suzanne Frank vill vänta tills frågan har avgjorts i en högre instans.

Landstingets beslut att skicka ut fakturor i stället för kort- eller kontantbetalning har lett till stark kritik - inte minst eftersom det infördes innan man ordnat med möjlighet till autogiro och samlingsfakturor, vilket nu är löst enligt Suzanne Frank. Och enligt henne håller man på att jobba på en lösning för kortbetalning, som också inbegriper att patienterna vid kortbetalning får veta om de har rätt till frikort.

– Det som kan vara ett tekniskt problem är att vi gärna vill att patienterna ska få veta i samband med kortbetalningen om de har rätt till frikort. Men vi hoppas att det här ska kunna lösa sig under året, säger Suzanne Frank.