Växjö

Rättspsyk häver inte mobilförbudet

1:31 min

I dag kom landstinget Kronobergs svar på socialstyrelsens krav om att ta bort det generella förbudet mot mobiltelefoner på rättspsyk. Landstinget viker sig inte för socialstyrelsens krav utan hävdar att lagen kan tolkas på olika sätt.

Det menar rättspsyks verksamhetschef Anita Åkesson.

– Vi menar på att vi inte har något generellt mobilförbud eftersom patienterna som vårdas på kliniken har rätt att kommunicera med våra telefoner och datorer, säger hon.

Socialstyrelsen inledde förra året en granskning om rättspsyks generella förbud mot att patienter får ha mobiltelefoner på kliniken och att patienterna tvingas gå igenom larmbågar vid vid inpassering till kliniken. Fyra gånger har socialstyrelsen krävt att rättspsyk häver sitt beslut, men i dag kom alltså landstinget med ett svar som har skickats till regionala tillsynsmyndigheten i Malmö. Innan svar kommer därifrån kommer ingenting ändras på rättspsyk säger Anita Åkesson.

– Vi gör inga förändringar förens vi har fått ett svar från myndigheten.

Behöver lagen förändras?

– Min uppfattning är att den inte har hängt med i utveckligen av att elektroniken har utvecklats. Min förhoppning är att lagen ska förändras, för vårdens skull.

Varför håller ni den här frågan så viktig?

– Det handlar om god vård och att utveckla vården.

Det finns ingen möjlighet för det om ni tillåter mobiltelefoner och tar bort larmbågarna?

– Nej, det finns ingen möjlighet, avslutar Anita Åkesson.

Magnus Sundvall/Sveriges Radio
magnus.sundvall@sverigesradio.se