Växjö

Ingen ersättning efter bilbrand

1:40 min

Växjöbon Sven-Erik Vinroths bil började brinna när hans dotter Sara lånade den. Men försäkringsbolaget menar att bilen inte alls brann - och ger därför inte ut någon ersättning.

Det var dottern Sara som körde bilen vid det tillfället:

– Jag får ju panik och tänker - vad ska jag göra? Jag öppnar alla dörrar och tar upp motorhuven och det bara ryker överallt. Så jag får ju panik och slänger på massa snö, berättar hon.

– Det var så himla mycket rök så jag såg inte var det brann.

Det var i mitten av december förra året som det hela inträffade. Sara Vinroth skulle hämta posten och lånade sin pappa Sven-Eriks bil när det plötsligt började ryka om bilen. Plasten under motorhuven började smälta, men familjen får ingen ersättning från försäkringsbolaget Folksam. Försäkringsbolaget menar att det inte går att bevisa att det verkligen handlar om en brand. Och då får man helt ingen ersättning.

– En anledning till att det kan bli såhär är för att i brandskadeförsäkringen står det klart och tydligt att det ska vara eld som har kommit lös. Det kan ju finnas rök utan eld och det är jättesvårt för en vanlig försäkringstagare att göra den bedömningen. Men är det bara rök så kan det vara så att det är en kortslutning i någon kabel eller elektrisk komponent, säger Björne Lindén, motorskadechef på Folksam.

Pappa Sven-Erik Vinroth är nu väldigt kritisk till Folksam.

– Jag vet inte vad det är för skillnad på att brinna och inte brinna tydligen. Jag blir väldigt fundersam över det här, det är helt otroligt för mig.