Alvesta

Olesen får gå - men inte lottlös

1:30 min

Efter att kommunfullmäktige i Alvesta tidigare i veckan beslutade om en ny politisk organisation är det nu helt klart att Socialdemokraterna förlorar nästan allt inflytande i kommunen. Partiet blir av med viceordförandeposterna de haft i de politiska nämnderna, samtidigt som oppositionsrådet Robert Olesen kickas ut.

– Det är ju så som majoriteten har beslutat och det är unikt i Alvesta kommuns historia att oppositionen inte har några insynsposter. Och det drabbar ju inte bara Socialdemokraterna utan även Centern och Miljöpartiet, säger Robert Olesen.

Du har tidigare sagt att det här inte är lagligt, kommer du att överklaga beslutet?

– Nej, varken jag eller partiet kommer att överklaga det här. Vi som opposition har sagt vad vi har velat men majoriteten har inte gett oss något gehör för de synpunkterna.

Du blir själv arbetslös från och med i morgon, vad ska du göra istället?

– Mina planer är att jag ska försöka studera ett tag framöver. Jag ska kolla med universitetet vad det finns för möjligheter.

Men Robert Olesen går inte lottlös från sitt oppositionsrådsjobb. Under det första året får han 80 procent av sitt arvode på 37 600 kronor, och under det andra året får han 70 procent av arovodet, alltså mellan 26 000 och 30 000 kronor i månaden i två år.

– Ja, ungefär så kommer det att se ut och sedan kommer det att ske en avräkning för de inkomster jag kommer att få under tiden.

Men du ska alltså studera och inte söka något nytt jobb utan utnyttja den här pensionen?

– Ja, jag kommer att söka utbildningsmöjligheter. Det är så regelverket ser ut och det är ju inget unikt för Alvesta utan det ser ut så för alla politiker i hela Sverige.

Robert Olesens jobb tas från och med i morgon över av Alvesta Alternativets Lars-Olof Zona Franzén.