Kronoberg

Småland först på tur för att fira kungens 40 år som statschef

1:40 min

När kungaparets rundresa i landet för att fira kungens 40 år som statschef tar sin början är det Småland som står först på tur.

På onsdag är det dags för ett endagsbesök i Kronobergs län och många i länet har velat få besök av kungaparet, enligt Maria Nilsson, länsstyrelsens projektledare för kungaparets besök.

– Intresset ha varit stort. Det är inte ofta kungaparet reser tillsammans på det här viset, och många vill visa upp sina kommuner eller företag, säger hon.

Det är Lessebo, Tingsryds och Växjö kommuner som kungaparet besöker och då bland annat Kosta med glasblåsning, Wasaskolan i Tingsryd där kungen också ska hålla ett kort tal och i Växjö är det Arenastaden som är målet. Och besöksmålen är noga utvalda.

– Alla åtta kommunerna i länet klarar vi inte på en dag så vi valde efter kungaparets önskan om tre till fyra orter att besöka, säger Maria Nilsson.

Att fastslå i siffror vad ett besök av kungaparet kan betyda för till exempel en kommun går inte.

– Men helt klart blir det stor massmedial uppmärksamhet och en bra markandsföring för de som får besök. Och att det stormat kring kungaparet på olika sätt under de senaste åren märks inte alls på intresset, säger Maria Nilsson.

De totala kostnaderna för kungaparets Kronobergsbesök är fördelade på många olika instanser och därför svåra att beräkna - särskilt som vissa inte offentliggörs, som Säpos kostnader för bevakning.