1 av 2
Robert Mattebo, polis och chef för utlänningsenheten i Växjö. Foto: Billy Abraha/Sveriges Radio
2 av 2
Karin Nilsson (C) och Tomas Eneroth (S). Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
Kronoberg

Polisen söker efter papperslösa

1:48 min

Polisen i Kronoberg gjorde förra året drygt 600 ID-kontroller för att hitta personer som befinner sig i länet illegalt. Men det var bara 28 personer, eller cirka fem procent, som verkligen var papperslösa. Robert Mattebo, polis och chef för utlänningsenheten i Växjö, tycker att det är en bra träffprocent.

– Det är ju trots allt en femprocentig träff som jag tycker är ganska bra. Att vi inte får en större träff än 28, som kanske kan tyckas vara lite, innebär ju att många av de här som är efterlysta ofta försvinner till storstadslänen. Sedan får vi meddelanden från dem att de har anträffat de här personerna på olika platser i sina städer då. Väldigt få av de som är efterlysta bedömer jag att de är kvar i vårat län, säger Robert Mattebo, chef för utlänningsenheten i Växjö.

Det har på senare tid diskuteras i media om polisens jakt på papperslösa i Stockholm. Polisen har stått vid tunnelbanespärrarna och begärt att få se ID-handling på personer som plankar. Det här har fått väldigt mycket kritik. Även i Kronobergs län sker den här typen av kontroller, som heter inre utlänningskontroll.

För att hitta papperslösa gjorde polisen förra året 605 kontroller. Men bara fem procent av de som kontrollerades var papperslösa, hela 95 procent hade alltså rätt att visats i Sverige. Men hur väljer polisen ut vilka de ska kontrollera?

– Det finns ett regelverk som styr våran verksamhet och vi kan inte kontrollera personer bara för sakens skull, utan det måste finnas ett skäl till att göra en sådan här kontroll. Det kan vara misstanke om brott eller att en person beter sig väldigt konstigt, säger Robert Mattebo.

Länets riksdagsledamöter Tomas Eneroth (S) och Karin Nilsson (C) diskuterade jakten på papperslösa i Eftermiddag i P4. Klicka på det nedersta ljudklippet för att höra debatten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista