Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Växjö

Självmordsbenägen patient fick ta med sig rep hem

En patient på vuxenpsykiatrin i Växjö fick ta med sig ett rep från avdelningen till en permission, men de anhöriga informerades aldrig om att patienten utfört ett självmordsförsök. De anhöriga fick inte heller veta att patienten fått med sig repet hem.

Nu riktar Socialstyrelsen allvarlig kritik mot att patienten släpptes iväg under de rådande omständigheterna och anser att utredning av vården måste fortsätta.

Patienten vårdades i sammanlagt sju månader på vuxenpsykiatrin för bland annat depression och självskadebeteende. När hon togs in på avdelningen hade hon ett rep med sig. Repet tog personalen hand om och låste in i ett skåp.

Men trots att personalen visste om repet och bedömde att det skulle hållas inlåst av säkerhetsskäl fick patienten med sig repet i sin väska under en permission.

Patientens anhöriga fick ingen information om att patienten hade försökt ta livet av sig, inte heller om att hon hade med sig ett rep hem från sjukhuset.

Läkaren förklarar agerandet med att vårdfilosofin på den avdelning där patienten vistades bygger på frivilighet i så hög grad som möjligt. Visitation av kläder eller tillhörigheter görs bara i undantagsfall.

Det är patientens anhöriga som anmält det inträffade till Socialstyrelsen, som tycker att omständigheterna i fallet är så anmärkningsvärda att det blir ytterligare en utredning i ärendet.

Agneta Gustavsson/Sveriges Radio
agneta.gustavsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".