1 av 5
Wexiö Rugbyklubb slutade på en sjundeplats i Håckes Cup. Foto: Magnus Sundvall.
2 av 5
Det blev vinst för Wexiö RK med 26-14 mot Lugi i matchen om sjundeplats. Foto: Magnus Sundvall.
3 av 5
Gabriel Lodge bildade ett eget rugbylag på sin skola. Foto: Magnus Sundvall.
4 av 5
Maria Alvarez är ansvarig för Växjös två gymnasielag. Foto: Magnus Sundvall.
5 av 5
Weixös tränare Per Bengtsson. Foto: Magnus Sundvall.
Rugby

Stort intresse för årets upplaga av Håckes cup

5:52 min

Rugbycupen Håckes cup 15-årsjubilerade när cupen avgjordes i Tipshallen under helgen. 20 lag plus tre gymnasieskolor var anmälda till cupen.

Wexiö Rugbyklubb slutade på en sjundeplats efter en sista seger med 26-14 mot Lugi. Ett resultat som var både bra och dåligt menar tränare Per Bengtsson.

– Inte så jättenöjd med placeringen, men spelmässigt tycker jag att vi har gjort det jättebra. Vi var väldigt nära att gå till en match om fjärdeplats men det var en missad tackling som gjorde att vi missade den chansen, säger Bengtsson.

I Håckes cup spelas det 7-mannarugby, precis som i OS. Cupen är populär i rugbysverige och alla platser var slut redan efter åtta dagar.

– Alla vet att det fungerar här hos oss. Och rugbyn blir bättre och bättre här.

Vann turneringen gjorde Enköping på herrsidan och Göteborg på damsidan.

Det var även tre gymnasium som hade lag i skolturneringen. 16-årige Gabriel Lodge från Tingsryd startade ett eget lag på sitt gymnasium.

– Jag har alltid gillat rugby och ville spela gymnasierugby. Så jag tänkte att jag kunde starta ett. Jag gick till rektorn och frågade om jag fick det och han tyckte det var en jättebra idé.

Hur var intresset då?

– Många sa nej för dom tror att man blir skadad av att spela, men det blir man inte. Men vi var ungefär tio stycken som tränade. Det gick jättebra, vi vann första matchen med 33-0, säger Gabriel Lodge.

Magnus Sundvall
magnus.sundvall@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista