Sveriges Radio
Ljungby

Anställd varnas och omplaceras

"Ett steg i rätt riktning"
1:46 min

En omplacering och skriftlig varning. Så agerar Ljungby kommun mot arbetsledaren som körde in i en bro med en kranbil som han olovligen lånade från kommunen.

Det var i höstas som en arbetsledare på Ljungby tekniska förvaltning lånande hem en kranbil. Men kranbilen gick sönder efter att personen kört in i en bro, och han sålde sedan snabbt fordonet till en annan anställd.

Den arbetsrättsliga utredningen mot mannen är nu klar.

– Han har fått en disciplinär åtgärd i form av en varning, och han har även blivit omplacerad. Från att ha varit arbetsledare är han nu anläggningsarbetare, säger Anna Hesselstedt, personalansvarig vid Ljungby kommun.

Anna Hesselstedt säger att det finns en kultur inom kommunen att låna hem kommunens egendom för privata ändamål. Nu håller därför Ljungby kommun på att ta fram riktlinjer för att få bukt på lånekulturen.

– Det här är ett steg i rätt riktigt, att börja resonera kring vad som är okej och inte okej. Då kan vi peka på riktlinjerna om det skulle vara så att kommunens egendom används privat i framtiden, säger hon.

Billy Abraha
billy.abraha@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".