Christer Wånehed Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio
VÄXJÖ

Nya turer på tekniska: köpte tjänster för miljoner av företag där sonen jobbade

Reporter Karin Ernstsson berättar
1:34 min

Det finns fler företag som tekniska förvaltningen och dess anläggningschef Christer Wånehed, som också är moderat politiker, handlat maskintjänster av utan upphandling under flera år. Bland annat från ett Jönköpingsföretag där Wåneheds son varit chef.

Transport -och maskinföretaget från Jönköping har under flera år hyrts in för tjänster åt Växjö kommun och tekniska förvaltningen. För byggjobb på Arenastaden, grävmaskinjobb, och diverse andra arbeten som kommunen behövt. Det finns fakturor i kommunens ekonomisystem varje från 2008 fram till 2012 på sammanlagt 2,9 miljoner inklusive moms. År 2009 fakturerade företaget 1,2 miljoner exempelvis.

Något formellt upphandlat kontrakt med företaget om de här tjänsterna finns inte när vi frågar både på tekniska förvaltningen och upphandlingsavdelningen.

När vi intervjuade Christer Wånehed för några veckor sedan om hans affärer med två andra företag han heller inte hade upphandlat enligt Lagen om offentlig upphandling, svarade han så här på frågan om hans eventuella privata relationer med företagen.

– Jag har inga som helst privata relationer med några av mina entreprenörer, jag varken umgås med dem eller träffar dem på något sätt, absolut inte, svarade Christer Wånehed.

Men när det gäller Jönköpinsföretaget, har det alltså funnits privata kopplingar. Wåneheds son har tills för några veckor sedan varit en av cheferna där. Christer Wånehed har slutattesterat, alltså godkänt flera av räkningarna, med höga belopp från företaget under tiden hans son varit chef där, visar vår genomgång av fakturorna.

När vi ringer upp Christer Wånehed för att ställa frågor om det här, bekräftar han att tekniska köpt tjänster av Jönköpingsföretaget och att hans son jobbat där, men tror inte att han brutit mot några upphandlingsregler. I övrigt vill han inte kommentera affärerna med hänvisning till den interna granskning som dragits i gång av tekniska förvaltningens inköp av privata entreprenörer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".