Växjö

Förebilder ska locka unga att läsa

"Lakers målvakt gillar deckare"
1:37 min

Läsandet bland de unga är inte alltid på topp. Undersökningar visar att unga läser allt mindre, speciellt när de kommer upp i högstadiet. Det säger Per Harrysson från Växjö stadsbibliotek som nu varit med och dragit i gång ett projekt som ska ändra på detta.

Men det är inte han själv eller kollegorna som ska stå i centrum. Ett läsprojekt ska stimulera ungdomar att börja läsa.

Biblioteket har låtit lite oväntade förebilder, lokala ”kändisar” att berätta om sin läsning och samtidigt ge lite tips. Bibliotekarierna har varit ute och filmat dem och nästa vecka kommer läsambassadörerna att läggas upp på en blogg.

Vilka är då förebilderna. Jo, några av personerna är Scott Goodwin (facebookpolis och Årets Kronobergare), Måns Karlsson (Öster), Sam Hallam (Växjö Lakers) och Ines Micanovic (tidigare reporter på P4 Kronoberg.

– Det här är lokala profiler som vi tror kommer at vara väldigt intressanta att lyssna på. Och det i helt andra sammanhang än vi är vana vid att höra dem, säger Per Harrysson från Växjö stadsbibliotek.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".