Erik Sidenvall, präst. Foto: Roger Bergvik/ Sveriges Radio
Växjö stift

Kyrkan fortsätter tappa medlemmar

"Det här är en generell tendens"
1:34 min

Svenska kyrkan fortsätter att tappa medlemmar, det visar statistik för 2012. Drygt 54 000 valde att gå ur kyrkan förra året sett över hela landet. I Växjö stift var det strax över 3 500 som lämnade Svenska Kyrkan och det är drygt hundra fler än under 2011.

Erik Sidenvall är präst och arbetar på Växjö stifts kansli:

- Det är ju en tendens vi sett över rätt många år nu. I just Växjö stift är det ju också mycket avfolkning och befolkningsminskning som förutom medlemsutträden bidrar till minskingen.

Erik Sidenvall anser att församlingarna redan nu gör mycket att behålla medlemmar och få nya medlemmar.

Men trots minskningen över ett antal år så är ändå 72 procent av befolkningen i Växjö stift medlemmar i Svenska Kyrkan, och det är klart över riksgenomsnittet.

- Frågor om vem jag är som människa, mitt liv i relation till andra är alltid djupt mänskliga frågor som rör alla människor i grund och botten. Och de frågorna arbetar kyrkan med och därför finns goda framtidsutsikter för kyrkan.

Roger Bergvik

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".