Älmhult

52 miljoner lånas för tågstationsbygge

Järnvägsövergången och de nya plattformarna vid tågstationen i Älmhult kan bli klara redan 2015. Kommunen har bestämt sig för att låna ut 52 miljoner kronor till Trafikverket för att de ska kunna komma i gång med att bygga.

Finansieringen innebär att Älmhults kommun ska stå för två tredjedelar, 24 miljoner, av kostnaden för järnvägsövergången som totalt landar på 36 miljoner kronor. Resten, 12 miljoner, förskotteras till Trafikverket. Dessutom ytterligare 40 miljoner för plattformen.

- Det är inget önskeläge, menar Elizabeth Peltola, som helst hade sett att Trafikverket stod för sin del av kostnaden redan från början. Nu stod valet mellan att låna ut pengar till Trafikverket eller att vi inte får någon upprustning av stationsområdet inom en rimlig framtid. Valet föll på att vi förskotterar, säger hon i ett pressmeddelande.

Kommunen måste själva låna upp de 52 miljonerna, vilket beräknas kosta två miljoner kronor om året, medan Trafikverket kommer att få låna pengarna av kommunen räntefritt enligt Smålandsposten.

Beslutet betyder nu att Trafikverket kan börja planera och projektera stationsområdet men inga avtal är skrivna än.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".