1 av 5
Erik Måneld skär upp pajen. Foto: Anne Marchal/ Sveriges Radio
2 av 5
Den indiska potatispajen med ärtor och morötter. Foto: Anne Marchal/ Sveriges Radio
3 av 5
Baklavan med valnötter är närligt söt och frasig. Foto: Anne Marchal/ Sveriges Radio
4 av 5
Vitlök. äpple och koriander - viktiga ingredienser. Foto: Anne Marchal/ Sveriges Radio
5 av 5
Potatispajen är frasig och och gyllenbrun. Foto: Anne Marchal/ Sveriges Radio
Förmiddag i P4

Radiokocken fixar pajen

"Att paja saker är nästan det bästa sättet att ta till vara på det där sista i kylskåpet. Man kan fylla dem med i stort sett vad som helst. Hemligheten är att stå på ett ben när man gör det." Så säger radiokocken Erik Måneld som ger oss ett recept på en indisk potatispaj och till dessert blir det baklava.

En slags indisk potatispaj

En enkel paj, gjord  med filodeg. Filodeg kan man förvisso göra själv, men jag tar den lata vägen här. Vill ni ha receptet på filodeg, eller en lektion i hur man gör den, leta upp Anelia.

Till typ fem personer

En slags fyllning;

700 g potatis, skalad och skivad i halvcentimetersskivor
300 g sötpotatis, också skalad och skivad
1 gul lök som du hackat så där lagom som bara du kan
1 msk olivolja
1 tsk spiskumminfrön
2 krossade vitlöksklyftor
1 tummestor bit ingefära, finriven eller finhackad
1 tsk vardera av mald spiskummin, koriander och garam masala
1 tsk finhackad röd chili
100 g frysta men nu upptinade ärtor
Saften från en citron
En liten knippa färsk koriander som du hackat grovt
25 g smält smör
typ 300 g filodeg
1 tsk sesamfrön

Koka upp potatisen i en gryta med lättsaltat vatten och låt koka i fem minuter. I med sötpotatisskivorna och låt koka i åtta minuter till. Häll av i ett durkslag och låt rinna av ordentligt.

Värm olivolja i en djup stekpanna och släng i löken, stek den under omrörning i ett par minuter, släng sedan i kumminfröna och låt dem värma sig i en minut.

Rör ned vitlök, chili, ingefära och övriga kryddor och stek under fortsatt omrörning i ytterligare cirka tre minuter. Ta av stekpannan från värmen och rör ned potatis och sötpotatis tillsammans med ärtorna, citronjosen och den grovt hackade koriandern.

Värm ugnen till 200 grader.

Välj en lagom fin ugnsform, gärna rund, men det är ju smaken som avgör, och pensla den tunt med smör. Lägg försiktigt sex lager filodeg i formen, den ska upp på kanterna också, pensla lite smält smör melan varje lager.

Lägg i fyllningen och pressa ihop den försiktigt. Täck det hela med tre lager filo, smör emellan varje lager igen, vik in de uppstickande kanterna lite grand. Pensla överst med det sista av smöret. Skär flera hål i toppen med en vass kniv, strössla sesamfröna på toppen och baka i ugnen i typ fyrtio minuter tills pajen har fått fin färg.

Denna paj kan serveras både varm och rumstempererad, gärna med några citronklyftor att pressa över. Gott gott i gottgott.

....och när vi ändå har filodegen framme:

Baklava

Typ fem portioner

100 g valnötter
1 msk strösocker
1 tsk kanel
4 normalstora ark filodeg (ca 60 gram)
5 msk vatten
1 msk honung
30 g smält smör

Sirapsjox

½ dl socker
½ dl vatten
½ citron
1 halv kanelstång

Blanda hackade valnötter, socker, honung och kanel. Hitta en ugnsform ca 30 ggr 40 cm och skär filodegsarken i lite större än samma storlek som formen (de krymper lite i ugnen sedan).

Smörj formen och lägg tre lager filodeg i botten, pensla mellan varje lager med lite smält smör. Lägg lite av valnötsgrejen ovanpå, lägg ytterligare tre ark filodeg med smör emellan ovanpå det, lägg ett lager valnötsmojs ovanpå och lägg ytterligare tre lager filodeg med smör emellan ovanpå och backa tre steg, snurra ett varv och andas djupt. Täck även det översta lagret med lite smält smör.

Skär baklavan i små fyrkanter eller trekanter eller diamantformer med en vass kniv.

Fukta kanterna på baklavan med lite vatten och baka den i ugnen i 200 grader i ungefär fyrtio minuter, tills den är gyllene.

Under tiden baklavan roar sig i ugnen, kan du göra sirapsjoxet;

Koka ihop vatten, socker, pressad citron och lite av citronskalet och en liten bit kanelstång i en tjockbottnad kastrull på låg värme i cirka tio minuter. Rör ofta.

Låt svalna av en smula.

När baklavan kommit ut ur värmen, låt den svalna lite och häll sedan över sirapsjoxet, låt den vila i minst tio minuter och servera i små bitar till en god glass eller nåt annat friskt och gärna lite syrligt.

Redan klart!

Ha en underbar dag!
Tycker Erik Måneld

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".