Foto: Tomas Lindberg/Sveriges Radio
Kronoberg

Övergivna katter dyra för skattebetalarna

"Vi vill helst slippa"
1:52 min

Katten är en dyr historia för skattebetalarna. Förra året betalade polisen i Kronoberg betydligt mer för katter till djurpensionat än för omhändertagna hundar. Räknar man sedan med polisens personalkostnader stiger notan kraftigt.

– Det här är dyrt och den här uppgiften att omhänderta katter och andra djur vill vi helst slippa. Det tar resurser från andra polisiära uppgifter. Vi saknar dessutom utbildning för att jobba med djur, säger Thomas Eriksson på Rikspolisstyrelsen.

Förra året betalade polisen i Kronoberg 133 000 kronor till veterinärer och pensionat som vårdade bortsprungna katter. Notan för hundarna uppgick till 95 000 kronor.

Enligt beräkningar som gjordes 2010 betalar polisen i Sverige omkring två miljoner kronor per år för skötseln av omhändertagna katter. Med polisens personalkostnader hamnar den årliga slutnotan för katten på omkring 15 miljoner kronor.

– Katten är nog både för oss och andra myndigheter det djur som är dyrast för samhället, säger Björn Dahlén, biträdande länsveterinär på Länsstyrelsen.

Ett av skälen till att polisen får jobba mycket med katter är att många katter överges. 

– Katten är ett djur som har en väldigt låg status i samhället. Det kostar inte mycket att skaffa en katt och man låter den gå ut och vandra fritt på ett helt annat sätt än hunden.

Hundar måste märkas med ett mikrochips eller tatueras för att man ska kunna identifiera den. Det krävs inte för våra katter.

– Om katterna också vore märkta skulle vi mycket snabbare hitta ägaren och vi skulle inte behöva förvara dem under så lång tid, säger Thomas Eriksson på Rikspolisstyrelsen.

Det är egentligen djurägarna som ska stå för kostnaden för hanteringen och förvaringen av djuren men polisen anser att det är svårt och att det krävs mycket resurser för att få ägarna att betala sina skulder till polisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".