Foto: Johan Nilsson/Scanpix.
Kronoberg

Fler krav på ersättning för sena tåg och bussar

Thomas Nilsson på Länstrafiken: " Vi har utökat trafiken"
1:16 min

Antalet krav på ersättning från Länstrafiken Kronobergs resegaranti har ökat. Under 2012 var det 4400 resenärer i Kronoberg som fick ersättning för försenade tåg och bussar och det är drygt 300 fler än under 2011.

– Vi har haft många banarbeten under 2012 som naturligtvis påverkat möjligheten att hålla tidtabellen. Men den stora anledningen är att vi har utökat trafiken hela vägen till Kalmar, säger Thomas Nilsson, trafikdirektör på Länstrafiken Kronoberg.

Den som reser med tåg eller buss och blir mer än 30 minuter försenad har rätt till ersättning från Länstrafiken. Man får då motsvarande halva biljettpriset. Blir man mer än en timme försenad får man alla pengarna tillbaka.

Förra året var det 4400 resenärer i Kronoberg som fick ersättning från resegarantin, drygt 300 fler än 2011. Och enligt Thomas Nilsson är det alltså en kombination av många spårarbeten och ett ökat resande som är orsaken till ökningen.

Sammanlagt betalade Länstrafiken ut 275 000 kronor för försenade tåg och bussar. Och merparten av ärendena rörde sena tåg.

– Det är mycket pengar men det ingår i vår resegaranti och vi ska betala ut det när det blir förseningar.

Med tanke på hur många resor som görs och att det varit många spårarbeten, kan det vara fler som borde klaga?

– Naturligtvis kan det vara så, säger Thomas Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".