1 av 2
Kent Andersson, vd för Ello i Lammhult som har stoppat sin hästslakt. Foto: Thomas Graf/Sveriges Radio
2 av 2
Företaget Ello i Lammhult. Foto: Thomas Graf/Sveriges Radio
Lammhult

Stoppad hästslakt i Lammhult

"De får välja ett annat slakteri"
1:24 min

På grund av hästköttskandalen stoppar nu slakteriet i Lammhult all slakt av häst. Ello i Lammhult slaktar annars runt 250 hästar om året. Hur länge man nu gör uppehåll är inte bestämt.

– Det är inte vi som har problem utan det är i andra led, men vi avvaktar och slaktar alltså inte just nu, säger slaktchefen i Lammhult Ulf Gustavsson.

Kent Andersson är vd för Ello i Lammhult.

– Vi tog ett beslut för två veckor sedan genom att de kunder vi har inte accepterar att vi blandar häst med nöt, säger han och berättar att kunderna de säljer nöt till i sin tur fått order från sina kunder.

Samtidigt har efterfrågan på hästkött ökat och fler är nyfikna på det vilket har lett till att vissa leverantörer har sålt slut på hästkött, vad tänker du om det?

Det är säkert många som är nyfikna och det är klart att nyhetens behag gör att efterfrågan ökar tillfälligt.

Vad ska de som tidigare kommit hit och lämnat fem hästar i veckan göra nu när ni stoppar slakten?

– De får välja att ta ett kadaver eller välja ett annat slakteri. Det är upp till dem själva vart de ska ta vägen, säger Kent Andersson.

Andra slakterier i landet har också stoppat sin hästslakt, bland annat i Skövde och Linköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".