Cancerundersökning. Foto: Scanpix
Kronoberg

Många tvingas till omoperation för bröstcancer

Överläkaren: "Jag är tveksam till statistiken
1:46 min

Fyra av tio kvinnor i Kronoberg som opererats för bröstcancer tvingas till omoperation - vilket är sämst i landet. Det visar en utvärdering från Socialstyrelsen.

Socialstyrelsens utvärdering fokuserar på tre av våra vanligaste cancerformer. Det gäller kvinnor som opererade bort delar av sitt bröst i samband med en bröstcancerdiagnos mellan åren 2009-2011. Skillnaderna i landet är stora. I Jämtland och Norrbotten behöver bara en av tio omopereras medan fyra av tio i Kronoberg måste göra det.

Carin Axelsson Olsson är vice ordförande från Bröstcancerföreningen Viktoria i Kronoberg. Hon är en av alla dem som fått operera sig flera gånger. Att så många tvingades tillbaka till operationsbordet kom som en överraskning för henne.

– Jag blev först riktigt chockad när jag hörde detta. Men sedan tänkte jag till och vände lite på det. I dag vet jag att vi har en väldigt bra läkarvård. De är så pass duktiga på att undersöka och se till att de inte tar något för givet. Men det är väldigt frustrerande för någon som ska opereras idag att höra detta.

Lena Myrskog är överläkare och ansvarig för bröstkirurgin på Växjö lasarett.

– Jag är lite tveksam till denna statistik. Jag har sett rapporten men har fått aktuella siffror från vårt nationella kvalitetsregister och den mest aktuella siffran vi har är elva procent från 2012. Det är denna siffra som är den viktiga, menar hon.

Jan Adolfsson är medicinsk sakkunnig på Socialstyrelsen. Han menar att man, siffrorna till trots, inte behöver oroa sig mer om man bor i Kronoberg än i något annat län.

– Det är inte farligare att vara bröstcancersjuk i Kronoberg än i någon annan del av landet. Men det är bättre för individen att bli opererad en gång än två gånger förstås.

Klicka på ljudklippen ovan för att höra intervjuerna med Lena Myrskog, Carin Axelsson Olsson och Socialstyrelsens sakkunnige Jan Adolfsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".