Vi är beroende av varandra

Lyssna på krönikan
5:30 min

Just nu befinner jag mig i Göteborg på något som heter Gräv 2013. Varje år samlas Sveriges grävande journalister till detta evenemang och lär sig mer om hur vi ska bli bättre på att granska samhället för din skull.

Veckans krönika handlar om detta, välkommen in.

Säger man Janne Josefsson tänker många på Uppdrag Granskning, dolda mikrofoner och kameravinklar som avslöjar att kameran ligger dold i en väska för att kunna filma i smyg. Och visst, den typen av jobb sker också. Men för mig handlar granskande eller grävande journalistik om så mycket mer än det.

Att jobba med granskningar är ett hårt slit och ett ganska tråkigt jobb stundtals. Ofta handlar det om att sitta med massor av dokument, gå igenom, jämföra, stämma av, faktakolla i massor, för att sen få göra om allting en gång till för att se för att det verkligen stämmer. Det görs massor av intervjuer som ni lyssnare aldrig får höra, men de görs för att redaktionen ska vara säker på att alla uppgifter stämmer. Så för de minuter ni hör i radion kan det ligga veckors arbete bakom.

Låt mig ge ett exempel. Vi får in ett tips från er lyssnare – det står inte rätt till inom en kommunal förvaltning när det gäller upphandlingar. Vi tycker att ni ska titta på detta. Tipset är lite mer ingående än så, vilket är ett måste för annars blir det svårt för oss att jobba vidare på det.

Så reportern börjar med att ta fram en väldig massa fakturor från kommunen. Går igenom dem i detalj, räknar ihop summor och jämför det med var gränsen går för upphandling. Kollar upp om kommunen har upphandlat med dessa företag. När det visar sig att de inte har det försäkrar sig reportern om att det inte finns andra vägar som gör att dessa inköp från företagen är lagliga och okej. När den kollen sedan är gjord börjar intervjuerna med de inblandade. Alla papper ligger på bordet, inga smygbandningar eller gömda kameror. Rakt och ärligt.

Vad som behövs av reportern för att hon ska kunna göra detta jobb är bland annat kunskapen om var man hämtar offentliga fakturor, hur man utläser dem. Hon ska kunna lagen om offentlig upphandling. Hon ska ha kunskapen om att det kan finnas andra möjligheter som gör att lagen om offentlig upphandling av någon anledning inte gäller. Reportern ska ha så mycket kunskap om ämnet och fallet så att hon vet när intervjupersonen inte berättar sanningen fullt ut eller kommer med felaktiga uppgifter. Och reportern ska kunna intervjua på ett bra och pedagogiskt sätt.

Så det krävs ganska mycket kunskap av reportern för att kunna göra denna typen av jobb. Ni hjälper till med era tips och visar oss er vardag och vad som inte stämmer i den. Vi är beroende av era tips, men ni är beroende av vår yrkeskunskap för att slutresultatet ska bli bra och korrekt.

I veckan har vi hört högt uppsatta personer skylla lagöverträdelser som har begåtts på media. Att alla kan göra fel, men det är medias fel att det blir så uppförstorat och att vi skulle vara ett så kallat drev.

Jag har också i veckan pratat med en person vars lagöverträdelser vi har rapporterat om. Självklart var personen pressad. Men han sa en sak som jag tyckte var stort. Han sa att han först varit förbannad och arg för att detta uppdagats, men sen kom han på att vi gör ju bara vårt jobb. Och kanske blir det även något gott för honom som granskningen resulterar i.

Jag vet inte hur denna historien kommer att sluta. Men jag vet att vi gör vårt jobb och vi gör det bra.

Därför finns Föreningen grävande journalister, för att stötta och vidareutbilda journalister i kunskapen om grävande journalistik. Hur granskar man privata bolag? Vilken intervjuteknik ska jag använda mig av för att nå bästa resultat? Hur kan man kontrollera alla friskolor som inte ingår i offentligheten som kommunala skolor gör? Hur kan man ta reda på om min närbutik märker om bästföredatumet på köttet? Hur ska jag som journalist tackla motattacker från politiker, tjänstemän med flera? Hur sorterar jag mina dokument bäst i Excel? Ja detta och mycket mycket mer lär vi oss denna helg i Göteborg.

Vi går tillbaka till Janne Josefsson. Han är en av landets bästa grävande journalister. Och just nu gör han något för dig. Han säkrar framtidens samhällsgranskning. För just i detta nu står han framför ett gäng unga journaliststudenter på Gräv och förmedlar sin kunskap vidare till dem. Så att de den dagen de kommer ut i arbetslivet kan ta hand om dina tips på ett bra, säkert och professionellt sätt.

Fortsätt att ge oss dina tips och vi lovar att ta hand om dem. Ring 0470-10700. Och till mig vet ni att ni kan ringa om vad som helst, när som helst.

Elisabeth Anderberg, nyhetschef 0470-726057

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".